Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Изненадите нямат край!

By rraycheva | July 28, 2008

Днес в офиса на фондацията наши източници препратиха този странен е-mail:


До Председателя на МИГ
Копие: До Кмета на общината

Уважаеми господине/госпожо председател,
Във връзка с Наредба 14 от 03.04.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка “Придобиване на умения за постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони (2007-2009)” издадена от Министерство на земеделието Ви изпращаме следните документи:
          Покана;
          Заявление и
          Указания за попълване на заявлението
Моля в срок до 08.09.2008 г. същите да бъдат подготвени от вас и представени в Сдружение “Национална селска мрежа”.
Председател на УС на Сдружение “Национална селска мрежа”
/Енчо Косев/
25.07.2008г.
Гр. София
1000 София,
Ул. Христо Белчев 21, ет. 2, ст. 210

 За тези, които не са в течение, ще споделим, че:

1. В България няма одобрени Местни инициативни групи (МИГ) по смисъла на Лидер подхода от Министерство на земеделието и храните.
2. Наредба № 14 от 3 април 2008 г. определя начина за кандидатстване за финансова подкрепа за създаване на МИГ (местни иницианивни групи), които ще получат на конкурсен принцип подкрепа за местни инициативи за развитие на селските райони. Кандидатства се пред МЗХ без посредник.  

Чл. 19. (1) Кандидатите за финансово подпомагане подават заявление за подпомагане по образец (приложение № 6), и прилагат документите , посочени в ал. 2, до Министерството на земеделието и продоволствието, дирекция “Развитие на селските райони”, отдел “Селски райони и местни инициативи”.
Чл. 21. (1) Пакетът от документи се подава в запечатан плик с препоръчана поща, по куриер или лично.
Наредба № 14 от 3 април 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка “Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

 3. Колкото до Националната селска мрежа, тя тепърва предстои да бъде създадена:

Програмата за развитие на селските райони постановява следното:

Външният изпълнител, който ще поеме тази функция, ще бъде избран от УО на ПРСР въз основа на тръжна процедура. Звеното за управление ще бъде изградено най-късно до края на 2008 година. 

Но тук едно сдружение, което се е кръстило „Национална селска мрежа” пише с нетърпящ възражение тон до общини и изисква да му бъдат представени документите за кандидатстване за подкрепа при създаване на МИГ, като че да е част/поделение/отдел/ или нещо друго на МЗХ.

Потърсихме в Гугъл въпросното сдружение, и попаднахме само на информация за реализирания през 2006 г. проект „Селска мрежа и ЛИДЕР”, в рамките на който бяха направени така наречените „първи стъпки на Националната селска мрежа” и Стратегия за създаване на Национална селска мрежа. От сдружението – ни следа!
 

http://www.undp.bg/projects.php?id=1451
Проект “Селска мрежа и ЛИДЕР” , осъществяван съвместно от Министерството на земеделието и горите, Програмата на ООН за развитие и ФРМС.
http://www.undp.bg/media_room.php?id=1801
Национална конференция “Първи стъпки на националната селска мрежа” организирана от ПРООН съвместно с Министерството на земеделието и горите и Фондация за реформа в местното самоуправление 

Затова гуглирахме името „Енчо Косев”.
И ето ти веднага резултат:

http://dnesplus.bg/EU.aspx?f=817&d=229308
До 2 милиона евро получават регистрираните местни инициативни групи

Регистрираните в страната местни инициативни групи (МИГ) могат да получат от Брюксел по 2 милиона евро, ако представят добри стратегии за развитието си, съобщи днес председателят на Управителния съвет на Националната селска мрежа Енчо Косев (тук даже не става дума за сдружение ??????) пред кметовете на общини от Варненска област. Той уточни, че средствата са за периода до 2013 година.
По думите му местните групи ще имат възможност да кандидатстват за финансиране директно пред Брюксел (??????), без да чакат одобрението на българските министерства. В момента в страната има изградени 52 МИГ (??????), които са включени в Националната мрежа. Сега започва изграждане на такива неправителствени структури във Варненско. Във всяка група трябва да бъдат назначени на щат по 4 човека. Другите членове ще работят на доброволни начала. Дейността на МИГ ще бъде контролирана от Националната мрежа (??????).
Освен това организацията ще сключи рамково споразумение с ОЛАФ (??????), което ще позволи да се наблюдава стриктно и изпълнението на спечелените проекти.

Какво да коментираме? То просто оставаме без думи!
Уважаеми съграждани, моля ви, не бъркайте сдружение „Национална селска мрежа” с проекта, реализиран от ФРМС през 2006 г. ФРМС няма нищо общо с това сдружение! А това сдружение няма нищо общо с Националната селска мрежа, която се споменава в стратегическите документи!

Аланкоолу, като искаш да управляваш стотина млн. евро, поне си направи една уеб-страница!
 

 

Topics: Новини | Comments Off on Изненадите нямат край!

Comments are closed.