Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Програма BG04 “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”

By rraycheva | October 9, 2014

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 7 януари 2015 година, а времето за изпълнение на проектите – април 2016 г.
По Програмата се предвижда да бъдат обявени четири процедури за подбор на проекти, за които ще бъдат подписани споразумения за безвъзмездна помощ.
Първата грантова схема е “Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”. В програмата са предвидени 7 647 059 евро за реализирането на проекти в тази област.
Втората грантова схема е за производство на горива от биомаса. По нея ще бъдат финансирани проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Бенефициенти са малки и средни предприятия. Бюджетът на процедурата е 1 764 705 евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 60% и в рамките от 30 000 до 200 000 евро. Предвидени са мерки за повишаване на енергийната ефективност и оползотворяване енергийния потенциал на биомасата за постигане на общоевропейските цели за намаляване емисиите парникови газове. Това е съществен елемент от прехода към конкурентоспособна нисковъглеродна икономика, подчерта зам.-министърът и допълни, че в това отношение страната ни разчита на ползотворно сътрудничество с Норвегия.

http://www.mi.government.bg/bg/pages/bg-04-programm-138.html

Topics: Новини | Comments Off on Програма BG04 “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”

Comments are closed.