Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Изследване на ИПИ: Професионално образование и заетост

By rraycheva | May 18, 2016

pdf_icon   VocationalEducation-Employment

Професионалното образование все още дава сериозни предимства на пазара на труда. Придобилите професионална квалификация са с по-висока икономическа активност, по-висока заетост и по-ниска безработица. През 2014 г. заетостта при тях е със 6 процентни пункта по- висока от общо завършилите средно образование и с 13 п.п. по-висока от средното ниво за страната.
Безработицата пък е с 0,4 п.п. по ниска от тази при среднистите и с 1,2 п.п. по-ниска от средната в страната. Хората с професионално образование работят и в сравнително високоплатени и високопродуктивни сектори на икономиката, като разликата в заплащането в някои сектори достига до 50% от средното равнище за страната. Тези показатели поставят представянето на групата на средните специалисти на пазара на труда над тези с общообразователна подготовка и едно стъпало под висшистите.

http://ime.bg

Topics: Библиотека, Икономическо развитие, Образование/Култура | Comments Off on Изследване на ИПИ: Професионално образование и заетост

Comments are closed.