Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Модели за конституиране и функциониране на консултативни органи в България с предложения за промени в съществуващата практика

By rraycheva | May 18, 2016

pdf_icon   Modeli_Final

Описаните модели за обществени консултации са базирани на два анализа, изработени от екипа на Българското училище за политика „Димитър Паница” – на съществуващите консултативни съвети към изпълнителната власт у нас и на добри практики за участието на гражданското общество във вземането на решения в 10 европейски страни. Моделите са нови за страната ни решения и съдържат елементи от добри практики, които работят ефективно в други държави. Изборът на модели е подчинен на стремежа да се преодолеят слабите страни в съществуващите български практики и да се отстранят причините формите за граждански консултации, прилагани у нас, да не работят. Изведените модели гарантират устойчивото функциониране на формите за консултации с гражданите, както и включването на всички заинтересовани страни и активното гражданско участие. Един от критериите за избор е и равното представителство по пол и етническа принадлежност. Моделите могат да работят ефективно както на централно, така и на местно равнище. Това е гаранция за тяхното по?широко приложение в практиката и за възможност те да бъдат въвеждани не само от законодателната и централната изпълнителна власт, но и от местните власти.
Издание на Асоциация Българско училище за политика “Димитър Паница” в рамките на проект “Модели и добри практики за легитимно гражданско представителство”.

Topics: Библиотека, Гражданско образование, Добро управление | Comments Off on Модели за конституиране и функциониране на консултативни органи в България с предложения за промени в съществуващата практика

Comments are closed.