Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Хабитат България излезе с пакет от предложения към правителството

By rraycheva | October 20, 2017

Българският офис на глобалната организация Habitat for Humanity разписа мерки за подобряване на жилищните условия в страната, в съответствие с новите глобални цели на ООН за устойчиво развитие

Стотици хиляди хора в България днес живеят в условия, които далеч не отговарят на минималните стандарти за жилищно настаняване. Близо 395 000 души обитават по трима и повече човека в стая, в тежки условия, често в неблагоустроени, построени с подръчни материали къщи. Лошите жилищни условия водят до социална и икономическа изолация на жителите. Държавата и общините трябва да отделят ресурси за решаването на тези проблеми, и е налице неотложна нужда от предприемане на пакет от мерки за гарантиране на правото на достоен живот на тези хора.

Това са част от изводите на Хабитат България, участник в глобалната застъпническа кампания Solid Ground (http://solidgroundcampaign.org/), на Habitat for Humanity, за достъп до жилище и жилищни права. В рамките на кампанията, организацията излезе с предложение за пакет от мерки към правителството, целящи подобряване на жилищните условия в страната, в съответствие с Новия дневен ред на ООН, озаглавен ”Tрансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие”, приет от 193 страни, в т.ч. и България на 25 септември 2015г., по време на Генералната асамблея на ООН.

Проектът Solid Ground кореспондира с единадесетата глобална цел за устойчиво развитие – SDG 11 „Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове“ и по-специално с първата от поставените 10 конкретни цели към нея: „До 2030 г., да се осигури достъп на всички до адекватни, безопасни и достъпни жилища и базови услуги и обновяване на бедните квартали.“

Десетки хиляди хора в България живеят в домове в изключително лошо техническо и хигиенно състояние, без течаща вода и санитарни възли, с лоша улична мрежа и инфраструктура. Лошите жилищни условия пораждат сериозни проблеми за хората и в други сфери на живота, като образованието, заетостта и здравеопазването. Нуждаещите се от социално жилище в България са стотици хиляди души. В същото време, изпълнението на мерките за подобряване на жилищните условия в Плана за действие към Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) не е обвързано с финансови ресурси, освен предвидените средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. за изграждане на около едва 500 социални жилища за цялата страна.

Хабитат България предлага в Закона за Държавния бюджет на Република България за 2018 г. да се предвидят целеви средства за изпълнение на различни пакети от мерки от Плана за действие към Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите, приоритет Жилищни условия.

Достъпът до социални жилища не е уреден в българското законодателство и няма разписани отговорности за това на държавата или общините. Последните нямат нито законовото задължение, нито ресурсите, за да реагират на нуждата от социални жилища. В Хартата на основните права на Европейския съюз, правото на социална помощ и помощ за жилище, предназначени да осигурят достойно съществуване на всички нуждаещи се, е признато и зачетено.

Хабитат България предлага в Закона за общинската собственост да се въведат две категории: „остра/неотложна жилищна нужда“, както и „социално жилище“, с които да се даде възможност за осигуряване на правото на достъп до жилище на местно ниво.

Много често нуждаещите се от жилище семейства не могат да преодолеят бюрократичните бариери и голяма част изобщо не са регистрирани в общинските картотеки. От друга страна, процесът за законно строителство на жилища е твърде сложен и продължителен, дори за жилищата до 50 кв. м. Това значително демотивира представителите на уязвими групи от обществото да търсят законно решение на жилищната си нужда.

Хабитат България предлага в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, социалните услуги да бъдат допълнени с нова услуга – жилищен медиатор/асистент. Ролята на жилищния медиатор е да консултира и подкрепя семействата в процеса на издаване на удостоверение за търпими строежи; проектиране, одобряване и изграждане на законни жилища; кандидатстване за настаняване в общински жилища;  подобряване на безопасността на обитаваните домове или решаването на други текущи проблеми, свързани със средата на живот.

“За постигането на политическите цели на Европейския съюз, заложени в Стратегията Европа 2020 – икономическа стабилност, борба с изменението на климата и социално приобщаване, както и на целите на Република България заложени в Националната програма за развитие „България 2020“, жилищното настаняване следва да има все по-голяма роля”, каза Минчо Бенов, Национален Директор на Хабитат България.

С цел популяризация на кампанията Solid Ground на локално ниво и набиране на допълнителна подкрепа, Хабитат България покани трима съвременни български артисти да “преведат” на езика на изкуството идеята за адекватните жилищни условия като основно човешко право. Кампанията е съвместно с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.

За кампанията и организацията

Solid Ground е глобална застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. За информация: http://solidgroundcampaign.org

Хабитат България е национална организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. За информация: https://www.facebook.com/HabitatForHumanityBulgaria

******

Habitat for Humanity Bulgaria покани трима съвременни български артисти да “преведат” на езика на изкуството идеята за адекватните жилищни условия като основно човешко право. Кампанията е съвместно с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.

Достъпът до жилище не трябва да е като игра на “Музикални столове”.

Илюстрация: Севда Семер

Севда Семер

“Докато мислех по задачата, най-ясно в главата ми звучеше въпросът за отговорността на държавата. Да не се осигуряват достатъчно жилища по програмите (като предложените 500 за цялата страна в Националния план за действие 2015-2020), и да се бездейства, когато цели семейства живеят без електричество или течаща вода, е отношение на ръба на игра на случайност. Когато от другата страна стои това да сме бездомни, или да живеем в условия, които застрашават здравето ни, не би трябвало да разчитаме на шанса като политика.”

Севда Семер (tag https://www.facebook.com/sevda.semer ) е художник и писател с текстове в списания и антологии на български и английски. С картини, зинове и авторски книги е била представяна в изложби и проекти в България, Канада и Англия. https://www.instagram.com/supakafka/

Ролята на държавата не е само да изисква, държавата трябва и да подкрепя.

Илюстрация: Деница Бояджиева

Деница Бояджиева

“Изобразих земята, чиито облаци и дъждове споделяме. Слях образа й с държавата, затворила тия земи в граници; политическата система, която следва да закриля бездомните сред нас, осигурявайки им уютни жилища и надежди за развитие.”

Деница Бояджиева (tag https://www.facebook.com/denitsa.boyadzhieva.9  ) рисува и споделя в блог www.denodada.blogspot.com. Издава календари с рисунките си, както и малка книга за любовта Love Will Find You, 2013. Има няколко участия в One Design Week.

Достойното жилище не трябва да е мечта, достойното жилище е право.

Илюстрация: Borislava Willnevermadeit

Borislava Willnevermadeit

“Мислех си колко е тъжно да не можеш да имаш нещо толкова просто, като дом. Което го приемаш като даденост, когато винаги ти е било хубаво. И как не осъзнаваш като малък, че отсрещният апартамент дори не прилича на твоя. И човекът там няма това, което имаш ти.”

Borislava Willnevermadeit (tag https://www.facebook.com/borislavawillnevermadeit/ ) e илюстратор и дизайнер. Mагистър “Плакат и визуалнa комуникация” в Националната художествена академия. Участва в няколко групови и самостоятелни изложби. В момента Борислава и сестра й Михаела/Stalker since 1993 имат обща изложба в Generator, до 23 октомври.

Илюстрациите могат да бъдат разгледани на: https://www.facebook.com/HabitatForHumanityBulgaria/

 

Деница Илиева / Хабитат България

Координатор Комуникации и ресурси, Координатор Доброволци

Т: 02 983 2410 / Е: [email protected]

Topics: Новини | Comments Off on Хабитат България излезе с пакет от предложения към правителството

Comments are closed.