Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Мейкатон България, 21-24 март 2019, София

By rraycheva | February 6, 2019

Краен срок за регистрация:

– за предизвикателства и мейкъри: 11 февуари 2019 г.

– за доброволец за организирането на събитието: 13 февруари 2019 г.

Мейкатон България е събитие, което в рамките на 72 часа събира хора със специални нужди и „мейкъри“ (дизайнери, инженери, програмисти). Те работят заедно за произвеждането на технологични изобретения, които да улеснят живота на хората със специални нужди. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Организаторите канят хора, които да се включат в Мейкатон като:

– Нуждознайци: хората, които задават предизвикателството. В повечето случаи те самите имат специални нужди или познават добре проблема (доктори и членове на семейството на бъдещия ползвател на устройството).

– Мейкъри: инженери, мебелисти, програмисти, т.нар. „сръчковци“, хората в България, които могат всичко да поправят сами и имат техническите умения да създадат прототипи, които отговарят на предизвикателствата на нуждознайците.

– Артисти: от 2019 година ТОМ България се фокусира върху хората със специални нужди, които искат да създават изкуство и имат нужда от технологии, за да го правят.

https://www.bulgaria.tomglobal.org/

През последните 2 издания в България са създадени прототипи на устройства за незрящи, които сканират банкнотите и произнасят тяхната номинална стойност; различни екзоскелети; приспособления за инвалидни колички и устройства за глухи родители. Така решенията на множество реални проблеми се оказват по-лесни, отколкото бихме могли да предположим, благодарение на технологиите. Всички модели се качват в световната база данни на организацията и всеки може да ги използва напълно безплатно.

Topics: Новини | Comments Off on Мейкатон България, 21-24 март 2019, София

Comments are closed.