Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Вероучение в училище – категорично не! или Дядо митрополит пак се изказа неподготвен

By rraycheva | December 27, 2008

Един известен с джиповете си и лика си на билбордове митрополит наруши и без това измъченото българско коледно настроение с мъченически викове: „Позор, държавата не ни връща храма!” (че за имоти ще става дума, щом БПЦ-то се активира, за какво друго – я свещоливница, я храм, я туризъм, я спа…).

Дали е достатъчно да изпъстриш „богоугодната” си реч с думи като „свърталища, бесове, зло, духовна съвест, храм, блудство, прелюбодеяние”, за да играеш ролята на живата съвест на народа, че и на църквата? Мислите си (надявате се), че отецът е успокоил страховете на днешния мирянин – от кризата, безработицата, корупцията, феодализацията, монополите – местни и национални, ниските доходи, липсата на здравеопазване? Не, по съвсем други теми е проповядвал – и по скромното ми мнение е станал за смях:

1. Съвременното управление не само че не дава нейното си на църквата, но дори надминава случаите на произвол в цялата ни история: “Това не се е случвало нито в комунизма, нито в турско робство!”, казал бил дядо ви митрополит.

2. Гей-парадите били най голямото зло, което ни е донесла евроинтеграцията, затова – назад, към празнуването на Коледа на 6 януари: „За какво ни беше интеграцията в Европа – за да не можем да забраним гей-парадите, парадите на разврата в градовете?”

3. То и идеята за узаконяване на съвместното съжителство също е европейска, така че още една черна точка за Европа, и още една крачка към юлианския календар.

4. Срамно било да не се допускат отците да се борят срещу агресията сред младите, чрез преподаване на вероучение в училищата. А тези, дето не искали децата им да ги индоктринират – щели били да ги учат на Етика!

От тази последна точка в щенията на нашите отци най ме е страх. Защото БПЦ-то не може да повърне евроинтеграцията назад, не може да повърне назад променящото се отношение към човешките права, вкл. и на хората с различна сексуална ориентация, но може, при достатъчно наличие на политици популисти и избори, да вкара в училището вероучение. Защото много по-лесно е да се нахендриш в държавното училище и да насилиш децата да присъстват в часове, че и бележки и отсъствия да им пишеш, вместо да направиш неделни училища, пък и да привлечеш миряните и децата им към тях.

Всеки път, като чуя подобен плач, настръхвам, защото не искам с данъците си да издържам още едно чудовище в българското училище. Тежко на народ, който вярва, че единствено религията може да го спаси от упадъка на моралните ценности.

Българското училище е светско и такова трябва да си остане!

Росица Райчева

Още по темата тук и тук и тук.

Topics: Новини | Comments Off on Вероучение в училище – категорично не! или Дядо митрополит пак се изказа неподготвен

Comments are closed.