Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Space Camp Turkey 2018

By rraycheva | February 1, 2018

До 1 март 2018 деца и младежи от цяла България могат да участват за стипендия за космическия лагер Space Camp Turkey. За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години с интереси в наука, технологии и владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми:

Тема 1: Създадено за Космоса – използвано на Земята.

Тема 2: Космическите пионери.

Тема 3: Спорт в Космоса.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок като размерът на стипендията покрива таксата за участие в размер на $1250. Стипендиантите ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят. Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България – spacecamp.cct.bg или директно през този линк.

За допълнителни въпроси могат да пишат на [email protected], на телефон 0882 506 425.

Повече за космическия лагер Space Camp Turkey:

В света има три космически лагера – в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници в световен мащаб са хора като Илон Мъск – създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, носителката на наградата “Оскар” Чарлийз Терон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а година насам лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната.

В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти – устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. Какво още? Строят и изстрелват ракети, общуват с истински астронавти от НАСА, научават много за физичните закони на Космоса, както и за хидропониката, например – методът за безпочвено отглеждане на растения, разработен от български учени за хората, които пребивават в Космоса.

Не на последно място, децата създават приятелства със свои връстници от различни други държави и се учат да работят в екип. Лагерът учи още на дисциплина и отговорност.

Д-р Гергана Райжекова/ Dr.Gergana Rayzhekova
Координатор на програма Space Camp Turkey/ Space Camp Turkey Program Coordinator

Център за творческо обучение / Center for Creative Training
tel: +359 2 408 0326
website: www.cct.bg

Topics: Новини | Comments Off on Space Camp Turkey 2018

Comments are closed.