Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

За пеперудите в главите ни

By rraycheva | September 4, 2008

Пак за ощастливените български пенсионери – коледни бонуси (за всички) и почивка на море (за 5000).

Миналата година учителите не получиха повишение на заплатите, защото то щеше да надуе инфлацията. За колко пари ставаше дума тогава? Във всеки случай не за 3 млрд. лева, а за много по-малко. 2008-а, когато България е на второ място по растеж на инфлацията в ЕС (след Латвия), тя – инфлацията – се оказа не толкова страшна за управляващите.


Днес в едно коментарно предаване, или на чист български казано „токшоо”, бяха поканени представител на пенсионерска организация, млад икономист и възрастен бизнесмен да обсъждат темата „Да харчим ли бюджетния излишък?”
Младият икономист застъпваше тезата, че е добре да помислим за Сребърния фонд, който може да бъде попълнен с 10 млрд. (при това темпо на натрупване на излишъка това е съвсем реалистична възможност и може да стане до средата на следващата година, ако не и по-рано). Тогава само с лихвите ще може да се реализира повишаване на пенсиите – и то не еднократно, като коледен бонус, а ще има устойчивост (тази дума хич я няма в българския език).
Предприемачът допълни, че все пак ако се харчи излишъкът, ще е добре да се похарчи за развитие на икономика, за инфраструктура, защото тя ще осигури плавен преход към нова форма на развитие на строителния бранш, който иначе ще изпадне в стагнация, поради спад на интереса и цените на недвижимости, и т.н.
Лидерът на българските пенсионери каза: „Искаме си нашето.”
А по телефоните се обаждаха зрители с предложения:
– Дайте парите на младите майки!
– Дайте на пенсионерите не сто лева, а повече!
И под.

Преди малко чух и критериите, по които ще се подбират 5000 щастливци: да са си внесли членския внос
(10 ст. за централата в София.), да са взимали активно участие в културните мероприятия, да са с ниски пенсии и да са в добро здравословно състояние, защото в 4-звездните хотели, където ще почиват, няма да има здравно обслужване.
Мдааа…
Спомних си сцена във филма „Георги и пеперудите”:
Питат група мъже с ментални затруднения:
          Ако имате пари, какво ще направите с тях?
          Ще си купим вафли.
          Ами ако имате много пари?
          Ще си купим вафли и лимонада.
          Ами ако имате наистина много пари?
          И салам!

Когато хоризонтът стига до салама, това не е задължително признак на ментални затруднения в клиничния смисъл. Може да бъде и народностна характеристика.
За късмет на правителството.

Topics: Новини | Comments Off on За пеперудите в главите ни

Comments are closed.