Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Училище по антикорупция в Индонезия

By rraycheva | February 9, 2009

Намерете приликите:

Индонезийците ще ви кажат, че има подкупи за всички случаи в живота – да получиш личната си карта навреме, да изкараш шофьорския изпит, да не платиш паркомясто, дори да станеш полицай.

Еспертите са на едно мнение: страната има един от най-лошите корупционни показатели в света. Трансперънси Интернешънъл я поставя на 143-то място.


След 10 години демокрация, новосъздадена Анти-корупционна комисия и президент, за когото справянето с корупцията е един от ключовите му ангажименти, рушветчийството остава дълбоко вплетено в системата.

Индонезия опитва някои нови тактики и отваря нови фронтове в битката си с корупцията – и един от тях се намира на втория етаж на Гимназия №3 в Джакарта.

Моливи и шоколад

Днес занятията са посветени на важността на морала и прозрачността в управлението. Те са част от пилотен проект, иницииран от главния прокурор на страната за справяне с корупцията преди появата й. Обучението е модерно и интерактивно.

След изясняване на теорията, учениците могат да приложат наученото, като пазаруват в училищното магазинче на честността. В него можете да намерите всичко необходимо за един ден в училище – моливи, химикалки, дори шоколад. Но доколко са почтени купувачите?

Дика е на 16 и също взема участие в програмата по прозрачност. Казва, че повечето ученици са почтени, само няколко си „пазаруват”, без да плащат. Но, добавя той, верооятно причина за това е новото обучение, което, според него е много добра идея. „Доста съм засрамен, защото Индонезия се счита за една от най-корупмираните на света”, казва той, „и бих искал това да се промени.”

Корупция в съда

В офиса на Комисията по антикорупция на Индонезия, известна като KPK, председателят на комисията Antasari Azhar ми показва новата униформа, която задържаните за корупция трябва да носят по време на процесите* – преди да бъдат осъдени. Показва ми плашещата комбинация от синьо и бяло и надписа на гърба „задържан от KPK”. „Важно е задържаните по подозрение в престъпление и корупция да се различават, защото корупцията е изключително престъпление”, обяснява той, „Затова и отношението трябва да е изключително. Един от начините за това е различната униформа, която да засрамва задържаните.”

Но корупцията е такава неотменна част от системата, че дори ако човек е осъден, може с пари да облекчи престоя си в наказателна институция.

Rahardi Ramelan е прекарал почти две години в затвора по обвинение в корупция. Той разказва, че ако имате пари, можете да си купите по-комфортен живот в затвора, и е по-вероятно да бъдете пуснат от затвора навреме. „Не че ще ви съкратят присъдата, но ако имате пари, няма да удължат престоя ви в затвора”, обяснява той. „Ако нямате пари, може би ще прекарате месец, два, три, четири повече в затвора, защото системата не работи добре.”

Културен проблем

Корупцията тук е така всепроникваща, че е подкопала доверието на хората не само в системата за изтърпяване на наказания, но и в полицията и съда. Скорошно проучване показва, че почти половината от отношенията с полицията имат за резултат подкуп. Rahardi Ramelan вярва, че корупцията е дълбоко вплетена в местната култура.

„Това е като социална болест”, казва той. „Хората в Индонезия – макар че сме демократична република – все още живеят като в аристократична система. Обикновените хора гледат на ръководителите като на крал или кралица.”

В училището за антикорупция занятията продължават и следобед. Ще се провежда тест, но без квестор – и това също е част от програмата по почтеност.

Но да вярваш, че децата няма да лъжат или подкупват в клас е едно. Истинският тест ще се състои, когато тези ученици се сблъскат с реалността навън. И оценката за резултата ще отнеме доста повече време.

От Луси Уилиамсон, BBC News, Джакарта

(със съкращения)

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7870442.stm

*тук и тук

Topics: Новини | Comments Off on Училище по антикорупция в Индонезия

Comments are closed.