Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

27 НПО изпратиха протестна декларация

By rraycheva | March 8, 2009

До Председателя на УС на НСОРБ

Г-жа Дора Янкова

Копие: До Зам. Предс. на Министерски съвет

Г-жа Миглена Плугчиева

Копие: До Председателя на Комисията по ГО

Г-н Ремзи Осман

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

срещу опитите за маргинализиране на гражданското общество в България

Ние, 27 неправителствени организации от Южен централен регион (области Смолян, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора), след задълбочено обсъждане на организационното състояние и перспективите пред малките НПО в различни населени места, считаме, че законодателството в страната ни е пожелателно и води до маргинализиране на гражданското общество. Процесът на маргинализиране продължава през целия демократичен преход и е една от главните причини за обезверяването и апатията на българите. Чрез пожелателния характер на законите, включително и на ЗЮЛНЦ, се цели да се принудят гражданските сдружения да ухажват властимащите по кметства и общини или наши и чужди икономически групировки, за да получат минимални дарения, гарантиращи физическото им оцеляване. Така те се превръщат в сателити на властта, на партиите, на нечии икономически интереси. В борбата за физическото си оцеляване малките НПО, които са градивните клетки на гражданското общество, са изправени пред дилемата да бъдат будната гражданска съвест или да се примирят с казионно съществуване.

Ние, 27 НПО от Южен централен регион, протестираме срещу абдикирането на държавата от неправителствения сектор. Без създаване на истинско гражданско общество, което да не сервилничи пред властимащи и партийни величия, пред нечистоплътни наши и чужди икономически интереси, процесът на апатия и разпад на обществото ще продължи.

Ние, 27 НПО от Южен централен регион, призоваваме Националното сдружение на общините в България да упражни правото си на законодателна инициатива в посока законово гарантиране осигуряването на материална база и минимално субсидиране на НПО. Държавите с развита демокрация подкрепят гражданския сектор, защото без активността и будната съвест на гражданите не е възможно да се води борба срещу корупцията и негативните явления, които разяждат политическата система и водят до отчуждение и дезинтеграция.

Ние, 27 НПО от Южен централен регион, призоваваме медиите, в качеството им на четвърта власт, да подадат ръка на своя естествен партньор, неправителствените организации, в борбата срещу негативите в обществото. Гражданските организации са имунната система на обществения организъм и тяхното маргинализиране води до трайна имунна недостатъчност, изразяваща се в апатия, срив на ценностната система и сигурен бъдещ обществен разпад.

Ние, 27 НПО от Южен централен регион, призоваваме всички граждански сдружения от цялата страна да подкрепят ПРОТЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ срещу опитите за маргинализиране на гражданското общество в България.

Подписали организации:

Сдружение с обществено полезна дейност „СУТКЯ” – Ракитово, Председател на УС

Сдружение „Развитие – Ракитово”, Председател на УС

Сергей Джоканов, музикант, журналист, член на Сдружение БОЛКАН АСИСТ

СНЦ „Бъдеще за Змейово” – с. Змейово, общ. Ст.Загора, Председател на УС

Туристическо дружество „Красен” – с. Бъта, общ. Панагюрище, Председател на УС

Асоциация за развитие на гражданското общество (АРГО), Председател на УС

Topics: Новини | Comments Off on 27 НПО изпратиха протестна декларация

Comments are closed.