Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Под игото

By rraycheva | March 23, 2009

При обявяването на кампанията Голямото четене” на БНТ казах на приятели, че, без да се харчат месеци наред пари, мога да им кажа кой е „най-любимият” роман на българите – и това е ”Под игото”, разбира се. Защото за него поне са чували, ако не са го чели в училище, или са гледали някоя от екранизациите му…

Дали се е увеличил броят на четящите през месеците на кампанията – пак без социологическо проучване казвам – не, не се е увеличил.

Победната дузина романи започва с „Под игото” (нали ви казвах!), и завършва с Маркес, който още не може да прости на България шашмата с авторските му права и повече от 20 години не е издаван на български… Два романа на Димитър Димов са сред победителите – и двата филмирани, каква случайност!

За тяхна чест, любимите ми Кърт Вонегът, Орхан Памук (и спирам дотук, за да не отегчавам) не са сред любимите автори на четящите българи.

Случайно ли е, че резултатите от кампанията, проведена през 2008 г., са идентични с резултатите, които щяхме да получим, ако я бяхме провели през 1988-а или 1978-а? Времето, когато книгите се купуваха по цвят и размер, за да пасват на секцията?

Доста убого изглежда четящият българин според резултатите от инициативата. Да се надяваме, че след като не е чел нови заглавия през последните 20 години, поне е препрочел книгите, за които е гласувал.

Topics: Новини | Comments Off on Под игото

Comments are closed.