Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Кризата: Без намаление на инвестициите или съкращения общините едва ли ще успеят да поддържат нормална дейност в училищата, детските градини и социалните домове

By rraycheva | May 8, 2009

За разлика от държавния повечето общински бюджети през 2009 г. бяха изготвени със съзнанието, че кризата е започнала.

Предвид очакванията за лоша финансова 2009 г., кметовете са на мнение, че ново намаление на държавните трансфери към местните бюджети ще е пагубно за общините. Такова обаче е неизбежно.

Кризата е и шанс за местните власти. Сега е моментът  да се отърват от губещи дейности, да заложат на по-ефективни методи на управление и да привлекат по-добри специалисти, които са излезли на пазара на труда заради кризата.

Хората вече станаха по-взискателни и искат в замяна на данъците, които плащат да получават добра услуга. Точно сега кметовете могат да направят дори и непопулярни реформи, защото за разлика от централната власт местната е по средата на управленския си мандат. И нищо чудно да се окаже, че това е пътят към още един мандат.

Вера Денизова, в. Капитал, 18/2009

Целият текст – тук

Topics: Новини | Comments Off on Кризата: Без намаление на инвестициите или съкращения общините едва ли ще успеят да поддържат нормална дейност в училищата, детските градини и социалните домове

Comments are closed.