Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Голямото преселение на боклука

By rraycheva | June 19, 2009

16 юли 2009 г. ще превърне цяла България в София на 6 март, когато Новера спря да чисти.

Защото през 2003 г., когато като отличници затваряме преговорна глава „Околна среда”, в областта на управлението на отпадъците са изготвени подробни прилагащи програми за три европейски директиви, за които е договорен преходен период. За депониране на битовите отпадъци е договорена датата 16 юли 2009 г.

През същата 2003 г. е разработена Програма за прилагане на директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъците, МОСВ, София, март 2003. В нея се казва:

Въз основа на въпросници предоставени, разпространени от МОСВ в рамките на проект [2], са постъпили предложения от общинските администрации за регионално коопериране и изграждане на 51 депа за отпадъци, които да осигурят обслужването на цялото население в страната. Посочените депа трябва да бъдат въведени в експлоатация към 2009 г. и да осигурят достатъчен капацитет за обезвреждане на цялото количество битови отпадъци образувани в страната.

(…)

Изграждането на системата от 51 регионални депа за обезвреждане на битови отпадъци ще бъде основен приоритет на програмата. Към 16 юли 2009 г., посочените депа, ще разполагат с необходимият капацитет, осигуряващ приемане на цялото количество на предвидените за депониране битови отпадъци в страната.

През 2007 г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров представя отчет пред Парламентарната комисия по Околна среда за изпълнение на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците (2003 – 2007 г.), 24 януари 2007 г.:

За изпълнението на Директива 1999/31/ ЕС са договорени следните преходни периоди:

– за депата за инертни и неопасни (битови, строителни и производствени) отпадъци – до 16 юли 2009 г.

Експлоатацията на съществуващите общински депа за битови отпадъци трябва да бъде преустановена до въвеждането в експлоатация на съответното регионално депо в рамките на системата от 55 регионални депа.

Към м. декември 2006 г., изпълнението на Програмата за прилагане на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъците и Националната програма за управление на дейностите по отпадъците (2003 –2007 г.), е следното:

– Построени и въведени в експлоатация са 23 регионални депа – в т.ч. депата в Русе, Монтана, Силистра, Севлиево, с финансиране по програма ИСПА, на обща стойност 29 660 хил. евро

– В процес на строителство са 7 нови регионални депа

– Проектите на останалите 24 депа (22 регионални и 2 общински), се намират на различни етапи от подготовката им за реализация.

Неизпълнението от страна на България на мерките, залегнали Програмата за прилагане на Директива 1999/31/ ЕС за депониране на отпадъците, в договорените срокове и преходни периоди е основание за предявяване на претенции от страна на Комисията и останалите страни членки, включително налагане на имуществени санкции от страна на Европейския Съд (чл. 226 и 228 от Договора за Европейските Общности ).

Защо към момента са построени само 27 депа, при положение, че и пари, и планове, и програми имаше – не е ясно.

МОСВ настоява да се закрият сметищата (май 203 на брой), които не отговарят на европейските изисквания, на обещаната дата и сметта да се вози до съществуващите регионални депа – както се оказа, на разстояние от 20 до 120 км. Не е ясно как министерството е изчислило, че това ще струва на общините общо 5-6 млн. лв. Техните [на общините] изчисления като че клонят към 5-6 млн. на община.

Ясно е обаче, че общините не разполагат с балиращи машини, така че оригиналните боклукчийски камиони с оригиналния боклук ще пътуват по пътищата на страната. Които, четохме в пресата, усилено се ремонтират в момента. За да поемат тежкотоварните возила, вероятно.

Щом още в началото на годината всичко това е било ясно, защо не е било наредено разходите по извозването на боклука да се включат в бюджетите на общините също не е ясно.

Как ще се чистят градовете и селата, като сметосъбиращите машини ще могат да правят по един курс дневно и след това да поемат по дългия път към регионалното депо?

Новите „европейски” депа са разчетени за определени общини за 15 години. Ако сега започнат да се пълнят със сметта на примерно три пъти повече общини, това ще съкрати живота им, и съвсем скоро гордите им собственици, поради изчерпване на обемите им, ще трябва да карат своята смет в предстоящите да се построят депа. Чийто обем също ще бъде изчерпан десет години по-рано.

Очертава се едно страшно перпетуум мобиле на боклука из страната.

Чл. 1, ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди казва: Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.

Като вдигнат повсеместно такса смет, може и да се сетим за този закон.

Topics: Новини | Comments Off on Голямото преселение на боклука

Comments are closed.