Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Адела Пеева, режисьор: Кмет с желязна ръка, сам чистил снега пред дома

By rraycheva | April 1, 2010

Документалният филм на режисьорите Адела Пеева (и сценарист) и Антоний Дончев “Кметът” е за една уникална личност, за съжаление забравена от днешните софиянци – инж. Иван Иванов, най-продължително управлявалия кмет на София (1934-1944).

На него столичани дължат водата от рилския водопровод и построяването на язовир “Искър”.

Кметът Иванов е инициатор на първия градоустройствен план на столицата, част от който са сградите на Народната банка, Съдебната палата, Министерството на вътрешните работи и Телефонната палата.

Иван Иванов е арестуван по време на Народния съд, животът му е “изтъргуван” срещу плановете на язовир “Искър”,

Погребението на кмета е на 20 юни 1965 г., и на него се стичат множество софиянци.

– Г-жо Пеева, защо инж. Иван Иванов е смятан за най-добрия софийски кмет?

– Не познавам работата на останалите кметове. Те са 60 – г-жа Фандъкова е 61-ият. Но този човек е имал още приживе признанието на хората. Нарекли са на негово име пътека над София, която минава по трасето на Рилския водопровод. Вярно е, че останал несменяем, защото е назначен от правителството на Кимон Георгиев, а не е бил избран с партийна листа. Животът му е пълен с творчество и дела.

– Кое ви привлече – работата му като кмет или драматичната му съдба?

– Мисля, че всеки би искал да види какво означава успешен софийски кмет и какво е представлявала столицата по негово време. Стремях се филмът да действа и емоционално. Инж. Иван Иванов е бил следен от царската полиция, защото отказва да уволни комунистите – служители в общината. Арестуван е по време на Народния съд с обвинение, че “бил фашистки агент”, а близките му са изселени от София. Пускат го от затвора при условие да предаде плановете си за построяването на язовир “Искър”. Защото столицата е чувствала хроничен недостиг на вода. Руснаците са ходатайствали за него като хидроспециалист. Низвергнат и следен от ДС, Иван Иванов е продължавал да твори. А не го поканват на церемонията при пускането на язовира. По негово време наричали София малкия Брюксел. По чистота приличала на Виена. Имало общинска полиция, глобявали за хвърлена угарка. Кметът излизал с цялото си семейство да почистят снега пред дома си, а сутрин отивал пеша до общината, гледайки какво е почистено.

– Възможно ли е днес да се повтори неговият стил на управление?

– Неговият модел на управление е резултат от военнния преврат през 1934 г. Инж. Иван Иванв е технократ, професионалист. В живота му се оглежда съдбата на българския интелектуалец, творец, живеещ в смутни времена. Той е бил аполитичен и е поел част от негативите на политическите събития в средата на века. Съмнявам се, че стилът на кмета Иван Иванов може да се реализира днес, когато липсват ред и порядък в държавата. Не може да се очаква да има ред в един град, след като той липсва в цялата държава. България е болна и София е болна.

Утопия е да очакваме един кмет да оправи всичко това, колкото и да е почтен и честен. Иван Иванов е управлявал с желязна ръка – сега няма почва за появата на такъв човек. Да не забравяме, че той е завършил в Германия, бил е женен за германка.

– Защо избрахте Валентин Танев за ролята на кмета?

– Актьорът много прилича по поведение на инж. Иван Иванов. Кметът е бил тих и скромен човек, пословично възпитан. Танев пресъздава държането му в затвора, когато не е знаел какво става със семейството му. А то пък не е знаело какво става с него след ареста му. Говорила съм с историчките Искра Баева и Елинка Бояджиева. Във филма участват и дъщерите на Иван Иванов – Бистра Иванова-Манова и Елза Иванова-Маринтьова.

В. Труд

Topics: Новини | Comments Off on Адела Пеева, режисьор: Кмет с желязна ръка, сам чистил снега пред дома

Comments are closed.