Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Общините искат 200 милиона лева допълнително

By rraycheva | November 4, 2010

Националното сдружение на общините в България настоява между първо и второ четене на бюджета за 2011 година в парламента да бъдат направени промени, с които да се отпуснат още 100-120 милиона лева на общините. Това каза председателят на НСОРБ Дора Янкова на съвместна пресконференция на сдружението със синдикатите в централата на КНСБ.

Петдесет и два милиона лева са необходими за администрация, пътища, зимна поддръжка, а останалите за услуги в секторите образование, здравеопазване и култура. Исканията на сдружението се подкрепят от синдикатите, които започват срещи с парламентарните групи по темата, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От сдружението настояват субсидията за общински пътища да се увеличи със 7,5 милиона лева – от 42,50 на 50 милиона лева, с което да се осигури поддръжката поне на пътищата до училищата, болниците и други центрове за публични услуги.

Средствата за зимна поддръжка да бъдат увеличени от 14 на 20 милиона искат още от НСОРБ. Увеличаване на капиталовата субсидия за поддръжка на общинската инфраструктура с 22,3 милиона лева от 27,7 на 50 милиона лева, увеличаване с 14 милиона лева на средствата за запазване на административния капацитет искат още от общините.

Янкова определи исканията на сдружението като изключително скромни. Според нея е тревожно намаляването на съотношението бюджет на общините към БВП /под четири/, което поставя под съмнение финансовата децентрализация и е обръщане в посока централизация – недопустимо за европейска страна.

От НСОРБ настояват 2 процента от подоходния данък да стане местен, за да има стабилност в местните финанси. В общините непрекъснато намаляват собствените приходи – през 2009 година те са загубили над 300 милиона лева, като тенденцията продължава и през 2010 г. и досега загубите надхвърлят 410 милиона лева. Намаляването на приходите застрашава осигурявания досега баланс във финансирането на част от делегираните от държавата дейности чрез дофинансиране от общините с местни приходи, отчитат от НСОРБ.

Неразплатените задължения на общините са нараснали драстично, като сега са почти 200 милиона лева. С такива задължения са вече 60 процента от общините.

Според синдикатите, със заложеното в проектозакона за местните данъци и такси

един “среден” апартамент ще се превърне в луксозен

Това коментираха вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и финансовият експерт на КТ “Подкрепа ” Мика Зайкова на съвместна пресконференция на НСОРБ със синдикатите в централата на КНСБ.

В проекта на закон е заложено, че ако данъчната оценка на жилището надвишава дори с лев средната за общината, то данъкът се увеличава с 30 процента, обясни Ненков. От синдикатите се обявиха против промяната.

Според Ненков е необходима промяна на формулата така, че с колкото процента е по-висока данъчната оценка от средната, толкова процента да е по-висок данъкът. Трябва да се обсъди с НСОРБ дали базата за средна оценка трябва да е община, район или населено място, смятат от синдикатите.

Законопроектът е минал на бюджетна комисия към НСТС. Според синдикатите е задължително законът да мине през тристранен съвет, преди да бъде приет от правителството.

Местните данъци и такси са едни от основните приходоизточници за бюджетите на общините. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова каза, че по отчет към август събираемостта продължава да намалява спрямо 2009 година.

Източник:

http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/1376994804-Obshtinite_iskat_200_miliona_leva_dopalnitelno.html

Topics: Новини | Comments Off on Общините искат 200 милиона лева допълнително

Comments are closed.