Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments

Archive for March, 2011

« Previous Entries

Съдът в Страсбург е произнесъл рекорден брой присъди срещу България през 2010 г.

Thursday, March 31st, 2011

През 2010 г. БХК регистрират и рекорден брой осъдителни присъди срещу България, произнесени от Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Те са осем. “По четири от тях действията на органите на реда са довели до смъртта на потърпевшите, а в останалите случаи е констатирано брутално насилие”, уточни зам.-шефът на организацията Маргарита Илиева. […]

Губим европари заради слаба местна администрация

Thursday, March 31st, 2011

Слабата местна администрация е основната причина България да продължава да се бави с усвояването на европарите. Това каза за БНР Данута Хюбнер, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент. По думите й, системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост. Целият материал ТУК.

Пари за нищо

Wednesday, March 30th, 2011

Картината на гражданския сектор в България става все по-неприятна, а начинът му на финансиране от бюджета все повече отвращава реалния  “донор”, тоест българските граждани. Ситуацията е почти революционна – за данъкоплатците вече е много трудно, а неправителствените организации (освен облагодетелстваните) не искат повече парите да се раздават по досегашния безпринципен и лобистки начин, в който […]

Събирането на местните данъци в общините е скъпо и неефективно

Tuesday, March 29th, 2011

В името на т.нар. децентрализация от 2005 г. се увеличиха разходите по администриране на налозите. Целият материал ТУК.

Съдът ще принуди държавата и общините да служат на хората

Sunday, March 27th, 2011

Вече няма прошка за администрацията – все по-често се присъждат обезщетения за пострадали от полиция, наранени заради дупка на пътя или ухапани от куче. Целият материал ТУК.

Никой не контролира ефекта от субсидиите за гражданския сектор

Thursday, March 24th, 2011

Броят на подкрепяните [от държавния бйджет] организации расте от 7 през 1992 г. до 26 за 2010 г. Увеличава се и размерът на подкрепата за отделните организации, като при 3 от тях размерът на субсидията се е увеличил над 20 пъти – това са Националният център за социална рехабилитация, Съюзът на ветераните от войните и […]

Общините провеждат активна политика

Thursday, March 24th, 2011

Данъчната конкуренция между общините вече е факт и дава резултати. Общините провеждат активна политика. Не всички се справят добре – някои товарят бизнеса повече, други смъкват данъци и такси. Политиката им обаче често се води и от промени на национално равнище. Целият материал ТУК.

Ще гледаме кметове в нови роли

Thursday, March 24th, 2011

Кметът на Кърджали вече лично подкара автобус за пресконференции с журналисти и премести кабинета си във фургон. Наближават местните избори. Целият материал ТУК.

в администрацията хората са нещастни

Tuesday, March 22nd, 2011

достатъчно е човек да прекара 10-тина минути в коя да е общинска или данъчна служба, за да разбере, че хората, работещи там, са нещастни. Целият материал ТУК.

Как Стара Загора се оказа по-скъп и престижен град от Пловдив

Monday, March 21st, 2011

Местните данъци в България се определят по закона на абсурдите. Поне в 5 областни града данъчните оценки и налозите са несправедливи. Държавата прибира пари от гражданите за това, че се грижат за имотите си. Целият материал ТУК.

« Previous Entries