Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Надцакване с еврофондовете

By rraycheva | June 28, 2011

Привлечените в общините пари от ЕС със сигурност ще бъдат коз в кампанията за местните избори, така че следва скоро да очакваме бум на евросамохвалство. Но независима проверка на такива хвалби е обречено начинание, а посочването на отличници може да се приеме само с много уговорки (виж по-долу).

Все пак “Труд” предприе бегъл обзор по общини за изтичащия редовен мандат на местните власти (след 2007 г.). Нека видим какви са техните успехи и трудности в усвояването на средства от фондовете на Евросъюза.

Точна и обективна класация за това как общините печелят проекти за финансиране от ЕС и усвояват средства няма как да се състави. Тя е невъзможна, даже когато за нея уж има официални данни и числа.

Защо?

Първо, защото една почетна стълбичка може да бъде запълнена по различни критерии. Едно е например общата стойност на проектите, друго са привлечените европари. (По принцип средства от фондовете на ЕС се отпускат само когато тук е осигурен някакъв процент от т. нар. съфинансиране.) Трето е как тези суми се сравняват с икономическата тежест на дадена община. Например община Белослав, Варненско, с бюджет около 5 млн. лв. е привлякла 35 млн. лв. от ЕС.

Много и различни са механизмите и оперативните програми (ОП) на Евросъюза и е нормално местните управи да изтъкват тази, в която са най-добри.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Надцакване с еврофондовете

Comments are closed.