Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

През 2010 г. чиновниците ни струват 27 млрд. лв. Какво получихме срещу тази сума?

By rraycheva | August 4, 2011

Бройката на бюрократите намалява, но държавните служби и регулациите се роят

През 2010 г. 487 структури декларират, че предоставят административни услуги. Това означава, че над 80% от администрацията е заета с контролиране, регистриране, проверка, разрешаване, лицензиране, удостоверяване и т. н. на гражданите и бизнеса в България. През 2010 г. администрациите предоставят и администрират общо 2004 услуги и регулаторни режими и затова са предоставили общо 7 155 889 услуги.

Правейки това обаче, администрациите все още не считат за необходимо да си говорят помежду си. Само 27% от структурите посочват, че прилагат междуведомствено съгласуване, което е крайно тревожно, отчитайки увеличението на административните структури от 2007 г. насам.

Всъщност най-важният въпрос, който човек си задава, изчитайки доклада за администрацията, е как нейното състояние се отразява на нашия живот. Има редица констатации, които карат човек да настръхне. Говори се например за “недобра организация” – 28.9% от администрациите нямат система за документооборот, а 35.5% нямат система за управление на база данни. Докладът отбелязва феномена “изморени чиновници” и прекомерните възможности за отпуск/злоупотреба с почивките. Оказва се, че 82.8% от реално заетите общо имат неизползван отпуск в размер на 2 166 699 дни.

50% от атестираните държавни служители получават оценка 3 – “като цяло изпълняват работата на нивото на изискванията за длъжността, но не ги надминават”, обяснява документът.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on През 2010 г. чиновниците ни струват 27 млрд. лв. Какво получихме срещу тази сума?

Comments are closed.