Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Община Пазарджик поиска 3312,54 лева за достъп до информация

By rraycheva | March 9, 2012

Община Пазарджик разигра немислим юридически цирк, искайки 3312.54 лева от местния вестник “Виделина”, за да му предостави отговор по Закона за достъп до обществена информация. Изданието води в продължение на година и половина съдебни битки, за да се сдобие с информация за сключените от общината договори с фирми за периода 2007-2010 година.

През 2010 и 2011 година кметът отказва да предостави данните, но “Виделина” печелят делото пред Върховния административен съд, което задължава общината да предостави исканата информация. В крайна сметка в редакцията на изданието се получава писмо от общината, което носи датата 1 март тази година, когато с протекцията на ГЕРБ Тодор Попов стана и председател на сдружението на общините. Докато празнува новия си висок пост, Попов очевидно е решил едновременно да изпълни закона и да напълни бюджета в класически кметски стил с парите на гражданите.

Така на същата дата 1 март неговият временен заместник и заместник-кмет на Пазарджик Петър Петров изпраща писмо до главния редактор на вестника с искане да се изплати въпросната сума. Срещу това общината обещава да предостави 36 806 ксерокопия на страници с информация за сделките. Според ценоразписа по Закона за достъп до информация ксерокопие на 1 стр. формат А4 струва 0.09 лв. Законът обаче предоставя възможност информацията да бъде предоставена по електронната поща, което не струва пари, или на диск, което ще струва 50 стотинки. Възможно е договорите да бъдат обобщени в кратка справка.

Изчисленията на Mediapool показват, че 36 806 листа стандартен тип биха направи купчина с височина 4.4 метра.

Целият текст ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Община Пазарджик поиска 3312,54 лева за достъп до информация

Comments are closed.