Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Дянков обещал държавата да поеме санкциите на общините по европроекти

By rraycheva | June 8, 2012

Финансовият министър Симеон Дянков се е съгласил държавата да поеме част от наложените финансови санкции на общините по европейски проекти, които възлизат наоколо 50 млн. лв. Това е станало след остър дебат по темата по време на 15-ата годишна среща на финансистите на общините.

Кметове на общини са поискали от финансовия министър държавата и общините да си поделят поравно плащането на санкцията. “Не може да ме наказват за обществена поръчка, която е била предварително съгласувана с управляващия орган и той е казал, че документацията е изрядна, а после открива грешки”, коментира преди време кметът на Попово Людмил Веселинов.

Таванът на общинския дълг ще бъде увеличен с 5% от 2013 г., обеща финансовият министър. Общините искаха той да се вдигне с 10%.

Структурният дефицит на 264-те общини се оценява на 870 млн. лв, като от тях най-много 370 млн. лв. са по разплащане на европроекти, каза Емил Савов, за.-председател на сдружението на общините. 140 млн. лв. е дефицитът по инвестиционни проекти, а на 100 млн. лв. се оценява недостигът в местните дейности. Останалите 200 млн. лв. са дълговете към фирмите.

Общините са загубили над един милиард лева приходи за периода 2008 – 2011 г. От тях 540 млн. лв. са орязаните държавни трансфери към общините. .

Всяка седма община в даден момент е с блокирани сметки, показват още данните на Националното сдружение на общините. Средно годишно около 40 общини от 264 са със запорирани сметки заради просрочени задължения.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Дянков обещал държавата да поеме санкциите на общините по европроекти

Comments are closed.