Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Удовлетворени от информацията за централната администрация са само 7%, а за местната – 14%

By rraycheva | July 15, 2012

Мнозинството от българските граждани или са неинформирани, или са недоволни от информацията, която имат за работата (процедури, структура, бюджет, ефективност) на централната и местната администрация. Това е един от главните изводи от представително за градското население на страната на възраст 18 – 65 г. проучване, представено от социолога Живко Георгиев от агенция G Consulting.

Удовлетворени от информацията за централната администрация са само 7%, а за местната – 14%.

От всички възможни начини за общуване на гражданите с администрацията все още лидер в предпочитанията е общуването на място, лице в лице.

Когато обаче единственото, което търсят от администрацията е информация, 42% предпочитат тя да е предоставена в Интернет и не някой да им я даде, а те сами да си я вземат. Други 53% залага на класиката – да поискат и очакват отговор на конкретното си запитване

50% от интервюираните смятат, че цялата информация (без лични данни и класифицирана такава) трябва да бъде публична, и то в Интернет. 35% също са за публичност на тази информация, но достъпът да е по специална процедура при поискване.

Във връзка с идеята за “отворени данни” от публичните институции, която евродепутатът Ивайло Калфин популяризира в България, 73% от интервюираните смятат, че тази информация трябва да е безплатна, защото е набирана и съхранявана с пари на данъкоплатците. 11% са съгласни, че като цяло трябва да е безплатна, но в някои области (напр. кадастър) трябва да остане платена, стига приходите да гарантират качество. 10% смятат, че трябва да се запази поне някакво минимално заплащане, което да покрива разходите. 2% пък подкрепят идеята, че е по-добре минимално да се увеличат данъците, но администрацията да престане да събира такси.

Цялата информация ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Удовлетворени от информацията за централната администрация са само 7%, а за местната – 14%

Comments are closed.