Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Изследване показва, че бюджетната прозрачност в България се увеличава

By rraycheva | January 30, 2013

България отбелязва подобрение в бюджетната прозрачност. Това показва разпространеният в сряда индекс “Отворен бюджет“ 2012. С девет пункта – от 56 през 2010 на 65 през 2012 – се увеличава оценката на България и страната преминава от трета във втора група (100-те изследвани страни в света са разделени на 5 групи, като най-добрите примери са в първа група, а най-лошите са в пета група).

Индексът “Отворен бюджет” е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност и се изготвя от International Budget Partnership (www.internationalbudget.org). Данните за всяка страна са предоставени от независими изследователски организации (Индъстри Уоч за България) и потвърдени от външни експерти.

От 2006 година, когато е публикуван първият индекс, оценката на България отбелязва значително подобрение – от 47 през 2006 г. до 65 през 2012 (абсолютният максимум е 100).

Подобрението се дължи на публикуването на повече бюджетна информация, включително по отношение на проектобюджета, на приетия бюджет, на месечните и полугодишни доклади, годишни и одитни доклади.

Целият текст ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Изследване показва, че бюджетната прозрачност в България се увеличава

Comments are closed.