Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Не трябва да разчитаме само на еврофондовете за икономическия ръст

By rraycheva | May 8, 2013

Разговор с вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова:

Правителството на ГЕРБ ви остави чернова на договора за партньорство. Какви промени нанесохте по нея преди да я изпратите в Брюксел?
Първият работен вариант беше добър старт за комуникация с ЕК. Нашата задача и задачата на следващото правителство е да изпълни споразумението със съдържание. Това е един непрекъснат процес и всеки ден се работи по документа. До края на юни в договора за партньорство трябва ясно да са определени приоритетите на страната и визията за постигане на икономически растеж и създаване на работни места за следващите седем години. На 15 април ние изпратихме подобрен вариант на документа, но все още има доста работа – като например приоритетите за развитие на селските райони, наука и образование, иновации и предприемачество. Тези приоритети ще се дефинират по-ясно през следващите два месеца, когато напредне и работата по самите програми.Ускорихме и работата по изпълнението на предварителните условия, заложени в споразумението. С помощта на Световна Банка започва работата по подготовка на две ключови стратегии.
Едната е за хидромелиорациите в сектор земеделие, които ще се финансират от Програмата за развитие на селските райони.
Другата е Националната здравна стратегия, като вече са определени трите приоритета в нея, които ще бъдат финансирани с европейски средства. Първият приоритет в здравната стратегия е инвестиции за достъпност до здравна услуга и най-вече до спешната помощ. Целта е всеки един гражданин, от всяка една точка на страната да може в рамките на 30 минути да бъде откаран в болница, където да получи добра и качествена здравна услуга. Вторият приоритет е въвеждането на електронна здравна карта. Третият е въвеждането на диагностично-свързаните групи, което ще има отражение върху плащанията в системата. Тези три приоритета ще се финансират от програмите “Региони в растеж”, “Добро управление” и “Човешки ресурси”.
При всички положения европейските средства са недостатъчни за нуждите, които страната има. Затова се търсят всички възможни варианти за привличане на допълнителен ресурс. Например инвестицията в широколентов интернет за непокритите райони може да се финансира чрез публично-частното партньорство (ПЧП). Територии, където тази инвестиция не е атрактивна за частния сектор, ще се покрият с допълнителен ресурс от оперативните програми, но само ако има индикатори, че инвестицията ще доведе до растеж. Друг сектор, където ПЧП би било полезно, е управлението на отпадъците.

Целият текст вижте ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Не трябва да разчитаме само на еврофондовете за икономическия ръст

Comments are closed.