Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

16 български общини получават Етикет за добро управление на Съвета на Европа при Втората процедура за присъждането му

By rraycheva | October 11, 2013

С европейския Етикет за иновации и добро управление на местно ниво са удостоени 16 български общини за периода 2013-2015 г., съгласно решението на националната Комисия за присъждането му.

Европейският етикет е основен елемент от прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета и прилагана от Съвета на Европа (СЕ). Той представлява сертификат за цялостно качество на управлението в общината. Присъжда се по единни критерии и процедури в страните от Европа, разработени от СЕ.

Национален орган, акредитиран за целта от СЕ, е Комисията за присъждане на Етикета. Неин председател е министърът на регионалното развитие, а членове са представители на местната и на централната власт, граждански организации, академични среди и др.

На своите заседания в рамките на Втората процедура Комисията одобри 16 общини, които са доказали, че спазват 12-те принципа на добро управление и се ангажират да ги прилагат активно и занапред в дейността си.

Общините, на които е присъден Етикетът за 2013-2015 г., са:
Бяла Слатина, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кирково, Кнежа, Мездра, Перник, Поморие, Русе, Свищов, Смолян, Смядово, Столична община, Троян, Търговище.

Тържественото връчване на европейския Етикет за иновации и добро управление на удостоените общини ще се състои в рамките на Деветата Годишна среща на местните власти в курорта „Албена”, по време на пленарната сесия на 14 октомври от 14.30 ч.

Източник

Topics: Новини | Comments Off on 16 български общини получават Етикет за добро управление на Съвета на Европа при Втората процедура за присъждането му

Comments are closed.