Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

В счетоводството на държавата цари абсолютен хаос

By rraycheva | October 16, 2013

Отчетите на общините за поредна година изобилстват от грешки. Само пет общини са отличници и минават одита на Сметната палата без забележки – Благоевград, Раковски, Троян, Ардино и Карнобат. 23 кметства получават заверка, но с резерви.

Пълният хаос във финансовата отчетност личи особено в малките общини. Най-тревожно е положението в Септември – общината за втора поредна година не получава заверка на финансовия си отчет. От отчета на общината например липсва изцяло получен безлихвен заем за 750 хил. лв. от държавата за разплащане по европейски проект за ВиК мрежата. Даренията също са отчетени грешно.

В Етрополе, където също получават заверка с резерви, са приложили творчески подход към постъпилите 750 лв. от такса за разрешение за ползване на строеж, които са отчетени като разход за външни услуги. В отчета съществуват необосновани разлики при отразяването и осчетоводяването на просрочените вземания за над 259 хил. лв. и на просрочените задължения за близо 92 хил. лв.

В Дупница масово разходите са отчитани в грешната графа. Харчовете за външни услуги като реклама и абонамент на вестници в размер на 19 хил. лв. са неправилно отчетени като “други”. 60 хил. лв. за изграждане на детска градина са представени като за ремонт. Общината е изплатила на доставчици разходи от предходни години за 363 хил. лв. за изграждане на басейни и езеро като за изграждане на инфраструктурни обекти вместо като оборудване.

Целият текст ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on В счетоводството на държавата цари абсолютен хаос

Comments are closed.