Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments

Archive for April, 2014

Развитие и неравенство на местно ниво

Friday, April 25th, 2014

Знае се, че всеки пети българин попада под линията на бедността, но регионалните различия често се пренебрегват – например във Видин и в Сливен на практика всеки трети е под линията на бедността. Нещо повече, всяка област си има своя линия на бедността, която се формира спрямо медианния доход в самата област, тоест това е […]

Администрацията задължена да предоставя услуги на едно гише от 2015 г.

Tuesday, April 1st, 2014

Администрацията се задължава да предоставя комплексно административно обслужване или както е известно – на едно гише, от 1 януари 2015 г. Това реши парламентът, който одобри на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК). Целият текст ТУК.

Заявленията и отчитането на европроектите стават изцяло електронни от 2016 г.

Tuesday, April 1st, 2014

Един общ формуляр за всички кандидати по седемте оперативни програми Новата оперативна програма “Добро управление” обединява двете досегашни “Административен капацитет” и “Техническа помощ”. Тя е основният източник за въвеждане на електронното управление у нас, обучения на администрацията и съдебната система, както и за изплащане на допълнителни възнаграждения на чиновниците, работещи с европейски средства. Целият текст […]

Държавата е готова да даде 670 млн. лв. от данъци на общините

Tuesday, April 1st, 2014

75% от 264-те общини у нас биха получи допълнителни приходи между 100 хил. лв. и 2.5 млн. лв., ако 3% от данъка върху доходите на жителите им се връща обратно в градовете, а не влиза в държавната хазна. Целият текст ТУК.