Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Конкурс с награди за детски рисунки и приложни изкуства на тема „ България – държава на духа”

By rraycheva | March 15, 2016

Творбите се приемат с пощенско клеймо до 15 юли 2016 г. включително

Информационен център „Европа директно” Плевен
НЧ “Напредък 1871” Никопол

Осмисляйки мисли и цитати за България, българите и всичко свързано с тях на видни личности от други държави в миналото и сега нарисувайте вашата представа за: България, българите, българската история, природата, фолклора и обичаите, бит, културата, достиженията на българските учени, архитектурата, гостоприемството и трудолюбието, смелостта и храбростта на българските войни.При необходимост потърсете помощта на Вашите родители и ръководители.
Материали, инструментите и техниката на рисуване – по избор. Рисунките трябва да са в оригинал! Размери на паната – по избор. Разходите по изпращането са за сметка на подателя. Творбите не се връщат. Организаторите си запазват правата върху тях.
– Възраст на участниците: от 7 до 18 год.
– Размер на картините – 35 см./50 см.
– Рисунки с размер под горепосочените ще бъдат дисквалифицирани!
– Всяко дете може да изпрати до 2 рисунки и 1 пано.
– Творбите се приемат с пощенско клеймо до 15 юли 2016 г. включително на адрес: „НЧ Напредък 1871”, ул.”Христо Ботев” №6, гр.Никопол, 5940
– Не се допускат за участие ученици от училищата по изкуства.
На гърба на рисунката в долния ляв ъгъл с печатни букви или на залепен лист с формат 15/20 см с отпечатани данни запишете следните данни: трите имена; възраст; дата на раждане; адрес, e-mail и телефон на читалището/училището/школата; имена на ръководителя, име (заглавие) на рисунката /произведението и кой цитат е вдъхновил автора.
Жури от художници и преподаватели по изобразително изкуство ще присъди наградите в 3 възрастови групи:от 7 г. до 10 г., от 11 г. до 14 г. и от 15 г. до 18 г.. Наградените творби ще бъдат публикувани в Информационния бюлетин на ИЦ „Европа Директно” Плевен и във фейсбук страницата на „НЧ Напредък 1871”.През месеците август и септември ще бъде експонирани изложби в Никопол и в Плевен.
За контакти:
064836558 и [email protected]
065412503, 0889528971 и е-mail: [email protected]

ДРУГИТЕ ЗА НАС:
Английски историк проф. Норман Дейвис : “Българите са в ядрото на европейската цивилизация”. С много факти, той доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато България е била държава, Европа е “ходела права под масата.”
Аанглийски политик барон Ноел Бъкстон за българите по време на Първата световна война: “Това бяха забележителни хора. Селяни с чиста кръв, незасегнати от никакви морални болести, с храброст и издръжливост, заради които се прочуха в цяла Европа, с качества на духа и тялото, които са уникални по света.”
Фелдмаршал лорд Милн в Лондон на парад на ветераните от I- та световна война с участието на 3000 запасни войни и 200 бойни знамена, при появата на нашата делегация командва: “Свалете знамената! Минава генерал Вазов – героят от Дойран!”, 1936 г.
Арабски пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси (Абу Абдаллах ал Гарнати), посетил на 2 пъти Велики Болгар в 1135 и 1150 г.: ”Името българин означава мъдър, знаещ човек”.
Арменските пътешественици Степано Кювер и Хугас Инджеджиян : „Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите – това качество като че ли им е вродено.“ , 17 в.
Английски историк и антрополог сър Арнолд Джозеф Тойнби:”…В сета е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската. Разширявала границите си посредством своето силно културно влияние.”.;“България, спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.”.
В. “Гардиън” за България: “Земята, която е изваяла своята култура от злато преди по-голямата част от Европа изобщо да остави свои отпечатък и която е създала и разпространила кирилицата, не бива да бъде подценявана”, 01.12.2012 г.
Византииските Тропарх от 999 г: “Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно.”
Германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен – главнокомандващ войските на Балканите през I-та световна война лично награждава с кръст „За храброст” генерал-майор Иван Колев – командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя участва в настъплението на Трета армия в Добруджа и пленява хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на р.Дунав: “Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте се е случило наистина!”, 30.09.1916 г.
Алберт Айнщайн немски физик, философ и писател от еврейски произход:”Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителят Петър Дънов от България.”.
Датски писател Ханс-Кристиан Андерсен след посещение в България през 1841 г. записва в дневника си: „Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, …”.
Президент на Италия – Карло Адзельо Чампи при откриване на зимната олимпиада в Торино : “Българите са едни от първите творци на нашата цивилизация”, 10.02.2006 г.
Италия – проф. Санте Грачоти: ”Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната имкултура по онова време“.
Епископ Магнус Феликс Енодий /Павия, Италия/, близък приятел на осготския крал Теодорих: ”Това е народът /българите/, който преди теб имаше всичко, което е пожелавал; „ …те са народ, комуто преди битката с теб не се е случвало да срещне противник, който да му устои…”. „Похвално слово за крал Теодорих” , 486 г.
Президент на Израел -Шимон Перес : „Рядко се среща народ, който от една страна е много скромен, почти безмълвен, а от друга – невероятно героичен. С други думи – велик пример за смелост и човечност. Искам да благодаря на вашия народ, на ръководителите и на обикновените хора, които поеха риска да спасят по-голямата част от еврейската общност в България”, пред Европейския парламент на 06.03.2013 г.
Персийски поет Адалолоддин Балхи: „На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката.”, 12 в.
57-ми Римски император – Константин Велики: ”Сердика е моя Рим!”.
Русия – акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов -филолог и културолог: “… вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света!”1981 г.; “Старобългарската литература постига високо развитие по-рано, отколкото литературите на другите славянски страни. Тя е със столетие по-стара от руската литература”.
Руски, Лев Толстой:”Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.”.
Княз Светослав – вожд на Киевска Рус, неговата майка – Кралица Олга е Волжко – българска принцеса.Младият Княз бил отявлен имитатор на всичко българско и се стараел всячески да подражава на българите.В едно от писмата си от Българската си резиденция /крепостта Преславец/, до столицата дал интересно сведение:”Майко, ако искаш да видиш по-красива земя от Киевската, ела в Кадъ кьой /Преславец/.”
Руския – монах Партений -„ Разказ за странствуването и пътешествието им из Русия, Молдовия, Турция и света земя”(Т.1-5.СПб., 1855):„Истински божи рай е тази страна — ражда много хляб и плодове, кипи от изобилие и се напоява от река Дунав и по-малки рекички и поточета, които текат през планини и гори. Тук има много риба и всякакви плодни дървета, градини и лозя, ниви, гори и ливади, всякакъв добитък и много пчели. Повечето дървета в горите са плодни, като круши, ябълки, вишни, череши, орехи, дренки и диви лози. … пристигнахме в Туртукай /Тутракан/ … един търговец… извика жена си и ѝ каза: „Ето, доведох ти гости.” Тя отвърна: „Слава богу.”… „Вие сте измръзнали и ръцете ви са ледени…След това ни донесоха дрехи… Въведоха ни в топлата стая, нагостиха ни богато и разговаряха с нас любезно… Сложиха ни да легнем на тяхната постеля, върху пухеници. ..На сутринта пак ни приготвиха богата закуска… Стопанинът ни изпрати извън града и ни показа пътя…И много ни заръчваше, когато пак ни се случи да дойдем в Туртукай, да се отбием в дома му… българските села са големи, подобни на градове, с по 2—3 хил. къщи, изградени от камък. Църквите са големи, каменни, …украсени с много икони, свещници и кандила….с високи каменни огради, подобно на манастирите… Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, власи, молдавци и дори русите. И всред никой друг народ няма толкова поклонници, колкото всред българите, и никой друг не прави толкова дарения, колкото българинът. Почти цялата Света гора Атонска се издържа от българите… Българите са много трудолюбиви и всичките им земи са обработени: земеделието, градинарството и дори производството на коприна тук процъфтяват. Българите са добри търговци, общителни и приветливи, и са привързани към Русия, защото са от едно племе, с един език и еднакви обичаи… Когато вървяхме по улиците, …от всяка къща излизаха жени, спираха ни и ни даряваха с всичко – хляб, сирене, платно…Калофер, е известно по цяла България… подобно на град. Богати търговци живеят в него и търгуват с цяла Европа.. има доста фабрики и работилници, които работят с помощта на водата. Много коприна и гайтаии се изнасят оттук… в всяка къща има работилница. С помощта на водата предат, тъкат и плетат… Много гостоприемни са тези българи! … в село Батак свещеникът ни …каза: „Сега аз няма да ви пусна оттук, докато не се намерят спътници, защото пътищата са много опасни… Църквата е голяма, каменна, с висока каменна ограда. Иконостасът ѝ е прекрасен, а има и много ценни икони с изработка, достойни за похвала…видял съм много малко такива църкви… с много кандила и пет кристални полилеи… В Батак има …и много двуетажни къщи…”.
26– ми президент на САЩ – Теодор Рузвелт: „Европа бе спасена за втори път от този малък народ”, 21.01.1914 г.; “Нито един народ по целия свят не е демонстрирал такава скорост на модернизация за последните 20 г. като японците и българите. “, в нач. на 20 в.
Унгария – проф. Геза Фехер: “Българите бяха оня народ, който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.
Н.Пр. Посланик на Украйна в България – Вячеслав Похвалски :”… Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан.”.
Френция – Роже Бернар, лингвист: “България, спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. България не само е спасила великото дело на Кирил и Методий от пълно заличаване, но по своите земи тя е развила, обогатила и усъвършенствала това неоценимо наследство”.
Президенти на Франция: Генерал Шарл дьо Гол – ”Българската държава е люлката на европейската култура и цивилизация”, 1962 г.; Франсоа Митеран:“Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета”.:“Богомилите създават Европейското възраждане”.
Френция – проф.Алфред Никола Рамбо, историк :„Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална литература.”.
Холандия – д-р Хари Салман, философ: “Българската държава е между 7 световни цивилизации”.
Япония – роф. Шигеоши Мацуяма “Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо – славянските племена в една нация, в която бългаският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”; “Българската средновековна култура е сред седемте цивилизации в историята на човечеството, играли отговорна роля заради мисията си на свързващо звено между Изтока и Запада.”
Румъния – О. Деншиану: “Историята свидетелства, че румъните са живели дълго време в близък контакт с българите, които са разпростели своята власт в отвъд дунавските земи. На този съвместен живот румъните дължат своята цивилизация през Средните векове”.

Topics: Новини | Comments Off on Конкурс с награди за детски рисунки и приложни изкуства на тема „ България – държава на духа”

Comments are closed.