« Ромски буквар“, издание от 1993 г. | Main | Непродължаващите средно образование: колко, къде, защо и как? »
Европейско ръководство за добри хигиенни практики при производството на занаятчийско сирене и млечни продукти
By rraycheva | December 19, 2017
biosafety_fh_guidance_artisanal-cheese-and-dairy-products_bg
Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия.
Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.
Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите – членки, което означава, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че директорите на ОДБХ, началник – отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си проверки могат да прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004.
Управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов:
На практика това означава, че щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна – членка и да продава без ограничения на територията на ЕС.
Обръщаме се към всички към всички консултанти, технолози и проектанти на малки обекти за преработка на мляко, към всички служители на БАБХ : използвайте Ръководството в максимална степен в соята работа – то е официален документ на Европейската комисия!“, призовава д-р Апостолов. За малките производители на мляко и млечни продукти – фермери, регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ ръководството трябва да стане настолна книга. Производителя носи цялата отговорност за качеството и безопасността на храните!
Topics: Библиотека, Евроинтеграция, Икономическо развитие | Comments Off on Европейско ръководство за добри хигиенни практики при производството на занаятчийско сирене и млечни продукти
Comments are closed.