Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Кризисен щаб за детските градини?

By rraycheva | May 12, 2009

12 май 2009 | 05:59 | Агенция “Фокус”

Зам.-министърът на образованието Ваня Добрева пред Агенция „Фокус”.

Фокус:Г-жо Добрева, столичният кмет Бойко Борисов коментира пред журналисти, че София не град-държава като Ватикана и че държавата трябва да помага на столицата при издръжката на детските градини. Той каза, че е изпратил писмо да премиера с искане за 1,5 млн. лв. за заплати на персонала в новите групи в детските градини. Тези изказвания имат ли основание и трябва ли държавата да помага за издръжката на детските градини?

Ваня Добрева: Съгласна съм, че София не е Ватикана. Но си мисля ,че кметът трябва по принцип да го съзнава. Виждате ли, когато имаме криза с боклука, трябва да има кризисен щаб и държавата да се намеси, за да се реши въпросът. Проблемът с детските градини е подобен и като че ли трябва държавата да изгради щаб, за да реши проблемът на малките деца. Всички детски градини са общински и въпросите за издръжката, за заплатите на учителите, за персонала- това е проблем на общинска политика. Правителството направи всичко възможно, за да реши проблемът с боклука. В някакъв момент правителството ще трябва да реши проблемът с недостига на 8 хил. места в детските градини в столицата. За всеки един проблем държавата ще трябва да се създават кризисни щабове. Кметовете се избират , за да решават конкретни проблеми на хората. Във всеки един момент, в който кметското ръководство не може да се справи и се проваля с решаването на проблемите на хората в София, то се обръща и казва: държавата ми е виновна и държавата ми е длъжна. Има един неестествен диалог между държавата и общината. Това е неспособност, наистина, на ръководството на Столична голяма община да се справи с проблемите. Това са проблеми, които в нито една друга община ги нямаме. Миналата година с градините беше пълен провал, тази година 8 хил. деца няма да бъдат настанени в детските градини. Детските градини са на общинска издръжка и затова претенции към държавата не трябва да има. Аз не знам вече за какво не се иска от софийския кмет от държавата. Градините са на делегирани бюджети и това означава, че всяка една община има възможност да планира функция „Образование” и да дава на детските градини възможност да се самоиздържат.

Фокус: Добре обмислени ли са критериите за делегираните бюджети, защото все пак София попада в групата, където се отпускат най-малко средства за едно дете?

Ваня Добрева: Нека да имаме предвид, че най-богатата община в страната е София. Най-големи данъци се плащат в София. Проблемът за образованието и общинската грижа към образованието е проблем на съобразяването на политики. Как в другите общини се оправят с детските градини, а изведнъж се оказа, че само в София, която е най-богата община и най-големите възможности има, не може да се оправи. И проблемът с боклука, и проблемът с образованието показват невъзможността на кмета да се оправи, а това са реалните проблеми на ежедневието. Ако трябва за всяка една конкретна ситуация държавата да се намесва, то тогава защо ни е това общинско управление. Ние сме готови да седнем, да поговорим с кмета и да видим какви са проблемите. Но пак казвам, варианти, в които се казва: държавата е длъжна на София, държавата е виновна на София, показват неспособност на тези, които трябва да управляват цялата тази система. И то при положение, че обществото е делегирало на общините точно тези права и отговорности.

Фокус: Може ли да развиете тезата за Кризисен щаб за решаване на проблема с детските градини?

Ваня Добрева:Вижте, това го казвам като реторичен въпрос. Проблемът с боклука стои от дълги години.. още правителството на Костов трябваше да реши този въпрос. В крайна сметка се оказа, че всички сме застрашени. Сега виждаме детските градини, възпитанието на най-малките, не може да бъде решено. Отново се казва: държавата ни е длъжна. За боклука също чувам, че държавата ни е длъжна. Не знам каква трябва да бъде формата на намеса на държавата. Ако трябва пак Кризисен щаб да се създава, пак ще се каже, че се изземват функции. Общината трябва да си излезе и да си управлява, защото този екип управлява вече четвърта година.

Ние сме отворени да помогнем. Ако се налага правителството е готово да помогне, но чрез диалог, а не чрез обвинения.

Росица ГЕОРГИЕВА

Topics: Новини | Comments Off on Кризисен щаб за детските градини?

Comments are closed.