Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

За пушенето

By rraycheva | May 22, 2009

Намаляването на личното пространство става все по-застрашително. А при пушенето то е съпроводено от отвратително лицемерие.– от една страна, много е вредно да се пуши и трябва да пазим здравето на непушачите (ако питате мен, стресът, в който живеем 20 години, е причинил много повече болести от цигарите, а и самите цигари вероятно са резултат от него – така че е добре, че не ме питате). От друга страна, акцизът е нужен за хазната, така че пушете, пушете!

Веднага се сещам за детайл от филма “Понеделник сутрин” (2002) на грузинския режисьор Отар Йоселиани, сниман в Париж и Венеция, в който, независимо от града и страната, едни недоспали работници в ранни зори пред железните врати на фабриките гасят цигари и отиват да работят. Няма значение какви са условията за работа, какви са мизерните заплати, важното е, че на територията на фабриката/завода не се пуши.

Сещам се и за документалния филм Рим на Федерико Фелини (1972), сниман с такава душевна разточителност и освободеност, че като го гледах за n-ти път преди няколко години, си помислих: как си личи, че е сниман преди ЕС да започне да се занимава с полит-коректност, пушене и др.под.

Сещам се и за един виц за Иванчо и Марийка: те двамата заключени в една стая, а на вратата чука бащата на Иванчо и вика: „Какво правите?!” Отвътре се чува: „Чу..ме се”. Бащата, успокоен: „А, добре. Уплаших се да не пушите.”

Накрая, не е ли странно именно депутат от ДПС да иска въвеждане на пълна забрана на пушенето от 1 юни тази година, след като електоратът на ДПС е най-заинтересован в страната да се пуши? И не защото ни мислят злото, а защото това им е поминъкът – тютюнът. Или в условията на криза е по-добре и поминък да няма?

Topics: Новини | Comments Off on За пушенето

Comments are closed.