Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Италианският лицей в Горна баня

By rraycheva | September 12, 2009

Щом наближи 15 септември и той изплува в пресата. Като тайнствен замък, в който (започват да се) учат децата (вече и внуците) на елита на нацията – политици, шоумени, бизнесмени.
Англия има традиция на елитни колежи, в които заедно учат децата на елита, защото бъдещият елит трябва да се познава от ранна детска възраст, да има обща закваска, пък и да знае едни и същи неща. Вероятно нивото на преподаването и отношението към децата няма много общо с нормалните, държавните училища.
Няма лошо, елитът така се чувства по-спокоен за отрочетата си. Но там някъде, но не в България, за това удоволствие родителите плащат от джоба си. А тук удоволствието го плаща данъкоплатецът, като Италианският лицей организира лицемерни конкурси за първолаци, та да подберял „най-талантливите” деца.
Кастово общество?
Но защо висшата каста държи привилегиите й да се плащат от данъците на нисшите?
Това не накърнява ли кастовото достойнство?
Аз лично избрах кварталното училище за моя първокласник навремето, защото не се налагаше да пресича кръстовище или трамвайна линия. Това ме караше да се чувствам спокойна.

Topics: Новини | Comments Off on Италианският лицей в Горна баня

Comments are closed.