Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Андрей Райчев, Ррайчева и преходът

By rraycheva | November 12, 2009

(български вариант на Me, Myself and Irene, без Джим Кери, но дозата лудост я има)

Личното ми отбелязване на 20-та годишнина на прехода е изказване на Андрей Райчев, днес капиталист. Оказа се, че ние двамата заедно с него преди години сме решили да се разделим на бедни и богати, като той стане богат, а аз – бедна. Гледай ти, не подозирах!

Г-н Райчев, преди 20 години и 30 килограма не съм имала желание да ставам богата, нито пък днес искам да забогатея, а просто да мога да си плащам сметките и да мога да си купувам 4-5 книги месечно. Исках да няма член първи за ръководната роля на партията, исках да няма чавдарчета и пионерчета, и комсомол до навършване на 28-годишна възраст, и задължителното членство в ОФ, пожизнено. Исках да не ми бъркат в мозъка ежесекундно, исках моя живот да не е предначертан от момента на раждането ми. Исках богатите в България да са социално отговорни поне толкова, колкото русенския капиталист от преди 44-та година г-н Гешев, който осигурявал безплатно подслон и храна на момичета от Русе по време на 4-годишното им следване в София, защото са умни, издържали са приемните изпити и за Русе е било важно да има високообразовани млади жени. Благодарение на когото майка ми завършва Софийския университет. Макар и с печат след всеки семестър в студентската книжка „Не плаща поради бедност”. Надявах се умните и кадърните, дори и с обидния печат „не плаща поради бедност”, да имат възможност да избират сами съдбата си.

Лично аз си представях, че в „Европа”, като която сме искали да живеем, е като Франция, в която бедните са 5% от обществото, и за които обществото има сили и начини да се погрижи (по думите на Ив Монтан, доколкото си спомням). Исках да мога да отида до Белград да си купя червило.

Това заболяване си има име – митомания: измисляш си митове и им вярваш. А в случая с г-н Райчев – разказваш ги наляво-надясно и ги опаковаш в социологическа опаковъчна хартия.

Нямам търпение, живот и здраве, да отбележим четвърт век на прехода, за следващото откровение относно това какво сме решили заедно. С г-н Райчев, де.

България се диференцира на бедни и богати – ето това се случи. И каквото и да разкажете на бедните – че те са правилно бедни – това не е възможно. Нито пък богатите ще се съгласят на какъвто и да било разказ, освен това, че тяхното богатство е легитимно. Това стана, защото ние решихме да живеем като в Европа, т.е. да сме общество на бедни и богати. Решихме го заедно.

Челюсти, 10.11.2009.

http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/32?video=2

Topics: Новини | Comments Off on Андрей Райчев, Ррайчева и преходът

Comments are closed.