Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Амос Оз превързва рани

By rraycheva | November 30, 2009

Обожавам книгите, в които намирам фраза или изречение, които за мен звучат като откровение и искам да ги запомня завинаги. А в „Животът и смъртта в рими” има няколко. Ето две от тях:

 

… Бог е погледнал благосклонно на Авел и на дара му, но всъщност е предпочел Каин. Доказателството е, че Авел умира млад, още преди да се ожени, и следователно цялата човешка раса (…) произлиза от Каин, а не от Авел.

(…)

… според теб не е ли жалко, че е предпочел Каин? Нямаше ли да е по-добре за нас ако беше избрал Авел?

 

… една от задачите на литературата е от морето от беди и страдания да изцеди поне капчица утеха или човешка доброта. Или да го кажа така: ако не да превърже, поне да оближе раните ни.

 

В живота римите са рядкост, всеки страда самотно, неразбрано и неразбираемо. Океанът на човешкия живот е храна за автора, но въображаемите герои са по-интересни и по-реални от човешките трески, подмятани от вълните. Съчувствието към героите ли е или към реалните хора? Да, съчувствие може и да има, но страданието и самотата си остават проблем на всеки отделен човек и той или тя не следва и не чакат помощ от никъде и от никого. Всеки потъва в разговора със себе си, със спомените си, с котката си, със самотата си. Приглушената тъга на самотата зад спуснатите пердета. В болничната стая и предсмъртното последно желание. В кафето и сутрешния вестник. В преминаването на утре в днес и на днес във вчера.

 

Животът и смъртта в рими. Амос Оз. Милениум 2009. Превод: Маргарита Терзиева.

 

______________

В Библията Каин и Авел са братя, синове на Адам и Ева. Каин бил земеделец, Авел – животновъд. Жертвите на Авел били приети от Бог с по-голямо благоразположение. Каин завидял и убил брат си Авел, извършвайки първото братоубийство.

Topics: Новини | Comments Off on Амос Оз превързва рани

Comments are closed.