Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Атанас Стоилов: Основна цел на Черноморските общини е през 2010 г. да се постигне реална децентрализация на местната власт

By rraycheva | January 7, 2010

07 януари 2010 | 18:01 | Агенция “Фокус”

За равносметката от 2009-а, за очакванията за 2010 година, за възможностите за усвояване на средствата от европейските програми Агенция „Фокус” разговаря с Атанас Стоилов, кмет на гр. Аксаково и председател на Асоциацията на черноморските общини (АЧО).

Фокус: Г-н Стоилов, приключи 2009 година. Каква беше тя за Черноморските общини?
Атанас Стоилов: Нямаме пълна картина коя община как е приключила годината. Но като цяло мога да кажа, че бюджетите на общините бяха трудно изпълнени. Ориентировъчно – бюджетите са изпълнени на 70%, откъдето като цяло идват недобре балансираните бюджети за 2009 година, а това би породило трудности да се направи един добър бюджет за 2010 година. Където имаха възможност общините направиха добър бюджет за 2010 година. Това, което знаем е, че повечето Черноморски общини от средата на 2009 година започнаха да правят добра финансова дисциплина, бюджетите бяха рестриктивни и намалени. Това е като че ли основното през 2009 година.
Фокус: Трудностите на Черноморските общини само с кризата и с намалените приходи ли бяха свързани? Използваха ли Черноморските общини на 100% тази даденост, че имат излаз на Черно море?
Атанас Стоилов: Мисля, че са създадени едни добри екипи, които вече трета година работят и те използват максимално това, което имат. Ние желаем и това ще бъде наша основна цел за 2010 година да се проведе диалог с централната власт, за да се постигне реална децентрализация. От дълги години се говори за това, но няма и стъпка напред в това отношение. Ние искаме поне една част от ресурсите, които дават Черноморските общини, да се връщат в общинските бюджети. Иначе всеки един кмет през изтеклата година е работил максимално. Мисля, че Черноморските общини на този етап са най-стабилни във финансово отношение.


Фокус: Възможностите за усвояване на средства по европейските програми до каква степен се използват от Черноморските общини? Кои са най-големите проекти, които се реализираха в тези общини през изтеклата година?
Атанас Стоилов: Това е перото, където проличава коя община, кой кмет и кой екип е добър. В тази посока не може да се каже кои са най-големите проекти за Черноморските общини. Това, с което аз разполагам като сведения, е, че всяка една община работи по различни програми – „Околна среда”, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В най-скоро време очаквам колегите да предоставят справка за 2009 година какви средства е спечелила всяка една община. Приоритетно са програмите, свързани с благоустрояването, защото това е нещо, което липсва в местните бюджети. При такива рестриктивни бюджети, които са с 30% по-ниски от предвидените в началото на 2009 година, частта за благоустрояване липсва. Това го наваксваме най-вече чрез оперативните програми. Там възникват няколко проблема, които са общи за почти всички общини – за начина на разплащане към фирмите, за начина на разплащане на средства на общините по оперативните програми. Надявам се през тази година дадени механизми от съвместната работа между министерствата и общините да бъдат достатъчно добри, за да може да се работи по-спокойно по програмите.
Фокус: Кои са общините – първенци при усвояването на средства по европейски програми? Кои ваши колеги се справят по-трудно?
Атанас Стоилов: Различно е. Големи общини като Варна, Добрич и Бургас имат много повече възможности и много повече хора, които да работят по проектите. На този етап голям проблем са малките бюджети на по-малките общини, защото ние нямаме възможност да работим по много проекти, въпреки че общините имат потенциал. Нещата са относителни. Например, Община Аксаково е с бюджет от около 10 млн. лв. ние имаме възможност 2-3 проекта да спечелим. Ние може и 20 да спечелим, но не може да ги обслужваме. При бюджет на община Варна от 300-400 млн. лв., на тях им е много по-лесно да работят по оперативните програми. Мисля, че е по-важно да се изработят приоритети на всяка една община и да се работи по тях.
Фокус: Какви са приоритетите на Асоциацията на черноморските общини за 2010 година? Какво си пожелавате за предстоящата година?
Атанас Стоилов: Ние вече сме заложили своите приоритети. Те са свързани с реалната децентрализация на общините и това една част от Данък „Общ доход” да се връща обратно като местен данък. Работата в областта на туризма също е приоритет за общините, а третата насока е свързана с работата по реализирането на енергийно възобновяемите източници. Това става много голям хит. Черноморските общини дават големи възможности за изграждане на фотоволтаични паркове, монтиране на ветрогенераторни паркове. Работим основно за привличането на средства, а в същото време и да използваме потенциала на общините за привличане на инвеститори, откриването на нови работни места. Това, което можем да си пожелаем, е изработването и приемането на достатъчно балансирани бюджети за 2010 година, въпреки че те ще бъдат сравнително по-малки от предходната година. Това, което мога самият аз да си пожелая е създаването на един по-добър механизъм на работа между оперативните програми, управляващите органи към тях, ресорните министри и кметовете, за да не се стигне до там някои общини да изпаднат в несъстоятелност към края на 2010 година. Това ще бъде най-важно.
Росица ГЕОРГИЕВА

Topics: Новини | Comments Off on Атанас Стоилов: Основна цел на Черноморските общини е през 2010 г. да се постигне реална децентрализация на местната власт

Comments are closed.