Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Анатомия на една семпла схема за печалба от общински имоти

By rraycheva | June 10, 2010

През 2002 г. кметът на Царево продава целия парцел от 130 дка, който обгражда плаж „Корал”, на частния инвеститор “Витатур инвест”. След множество административни хватки, издадени на тъмно ПУП-ове, земята се оказ

Tsarevo, main beach
Image by Boby Dimitrov via Flickr

ва собственост на няколко фирми и частни лица.

Седем години след продажбата на земята, държавата не е реализирала своето право да се намеси в този процес.

Към този момент, пет години след като строителството на “Корал” би трябвало да е приключило както е по договор, няма данни, че кметът Арнаудов се е притеснил за неразкритите работни места и неизпълнените инвестиционните намерения.

Парадоксално, но забавянето на строежите дава шанс за спасяването на “Корал” от бетона. Той обаче няма да дойде от прокуратурата, която би трябвало да разследва Арнаудов за закононарушенията, а от крехкото блатно кокиче. Въпреки министерската заповед то до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото.

Впрочем, кокичето не е единственото застрашено растение там. В дюните на “Корал” растат и редките пясъчни лилии, с които също ще трябва да си вземем сбогом ако проектите за огромни ваканционни комплекси бъдат започнати.

Има малка надежда, че ако МОСВ забележи тяхното присъствие и върне защитената територия “Блатно кокиче”, то плажът “Корал” ще си остане такъв, какъвто е – с гора, дюни, и море. Последният!

Целият материал ТУК

Enhanced by Zemanta

Topics: Новини | Comments Off on Анатомия на една семпла схема за печалба от общински имоти

Comments are closed.