Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Българите дават най-много подкупи на полицията

By rraycheva | December 9, 2010

Съдебната системата е смятана за най-корумпираната власт в България, докато най-много подкупи се дават на полицаите. Това показва изследването на влиятелната международна неправителствена организация “Трансперанси интернешънъл”, представлявана от българския си офис Асоциация “Прозрачност без граници”.

Общо 18% от българите са дали подкуп през изминалата година, показва националното представително социологическо проучване, извършено от ББСС Галъп Интернешънъл.

Според данните полицията е 4 пъти по-корумпирана от средното за ЕС, а магистратите са 3 пъти по-корумпирани. Въпреки това гражданите смятат за трета поредна година, че съдебната система е най-податлива на нерегламентирани отношение с индекс 4.3 (индекс 0 – липса на корупция, 5 – напълно корумпирана).

Челната тройка на най-засегнатите от корупцията институции в държавата допълват политическите партии (4.1) и парламентът (3.9). Това е обичайното подреждане за последните три години в България. Въпреки признанието, че й се дават най-много подкупи, полицията е поставена на пето място с индекс 3.8.

Общо 15.4% от хората, които са си признали, че са дали подкуп, заявяват, че са го дали на полицай. Други 10.7% заявяват, че са дали подкуп на митнически служител, а 10.4% – на представител на съдебната система.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Българите дават най-много подкупи на полицията

Comments are closed.