Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Гинка Чавдарова: Вместо към децентрализация вървим към централизация на местните бюджети

By rraycheva | March 10, 2011

Докато по-рано, в началото на мандата, от всеки 100 лева публичен ресурс 18 минаваха през общинските бюджети, сега общинското парче се стопи на 14 лв., при това при възлагане на нови отговорности. Старо наследство ни е да приемаме нови закони в рамките на същите ресурси. Примерът е с кучетата. Защо всяка община трябва да има приют, още повече че поддържката е по-скъпа от построяването му, а да не са на междуобщински принцип?

Трябва да се смени изцяло системата на финансиране. В България нямаме хоризонтално финансово изравняване. При него първо се тръгва от закона за местните данъци, за стабилна приходна база. Открояват се по-богатите общини – София, Варна, Пловдив. Техните високи приходи не отиват отново в централния бюджет, а по специален модел се пренасочват части към по-бедните. За най-бедните държавата си има отделни субсидии.

А сега държавата дава субсидии към всички общини и всички ги държи еднакво бедни. Или различно бедни. Но субсидираме включително и София, и Варна. Знаем, че финансовата децентрализация е дълъг и сложен процес, но той стои на едно място. Трябва да се правят реални крачки.

Другият въпрос е, че общините са задължават да правят неща безплатно. Най-силна е реакцията срещу безплатното за мобилните оператори и енергийните дружества преминаване на тяхна инфраструктура през наша собственост. Как да обясним на данъкоплатците, че частни фирми ползват безплатно нещо, градено с техни пари? А икономическото министерство най-много защитаваше това с аргумента, че иначе услугите ще поскъпнат.

Сега, като е безплатно за тези фирми, да не би услугите им да поевтиняват? Другият пример е за това как държавата реши да провежда енергийна политика, като освобождава от плащането на местни данъци за 10 години. Такъв е случаят във Велико Търново. Е, с какво да оправят улиците?  С чужда пита помен не се прави! Ние искаме да надграждаме тази политика, но да можем да решаваме в каква степен и за какъв период да освобождаваме.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Гинка Чавдарова: Вместо към децентрализация вървим към централизация на местните бюджети

Comments are closed.