Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Местни избори в нереални граници

By rraycheva | August 23, 2011

За същите тези години, докато у нас вървеше мантрата фискална децентрализация, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия, Литва и дори Румъния си направиха истинска. Къде на бърз ход като в Полша, къде по-бавно като в Румъния, в тези източноевропейски страни бяха изградени регионални власти, бяха проведени избори, бе извършено мащабно прехвърляне на компетенции в традиционно трудни сектори като образованието и здравеопазването към регионите и общините. Заедно с това бяха извършени данъчни реформи, за да бъдат гарантирани приходите на местните и регионалните власти. В някои от тези страни бе предприето и окрупняване на общините, каквато е и тенденцията в съвременна Европа.

Местното самоуправление е преди всичко право на местните общности да уреждат сами делата си. За разлика от правосъдните системи на страните членки на ЕС обаче, Европейската комисия няма практика на мониторинг по отношение на децентрализацията и административната реформа. Решението как да направим администрацията, как да се развият равномерно регионите, как хората по места да се включват в обновлението на своето населено място и своя край, е преди всичко наше, българско.

Целият текст на Пламен Даракчиев ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Местни избори в нереални граници

Comments are closed.