Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Схемите за купуване на гласове се разгръщат и усложняват

By rraycheva | October 13, 2011

Диана Ковачева, “Прозрачност без граници”: От една страна, струва ми се, да бъдеш почтен, изисква много висока цена. От друга – цената на непочтеността се оказва също много висока. Дилемата е сериозна за българските политици. Като че ли това, което установяваме ние от нашите наблюдения и от сигналите на гражданите, е, че навсякъде се купуват гласове от всички партии. Някъде се продават гласове по няколко пъти на различни партии. В някои случаи въпросът за почтеността опира до едни 50 лв., с които купуваш гласа на някого, който наистина има нужда от тези пари. В други случаи почтеността се изразява в това да се съгласиш да допуснеш една НПО да види как се движат парите в твоята банкова сметка. В трети случай почтеността се състои в това да запазиш своето собствено лице.

Тази година получаваме сигнали, че тенденцията е към окрупняване. Не се купуват вече гласове, а се правят опити да се купуват цели комисии. Разбира се, трябва да изчакаме изборния ден, за да видим дали наистина ще получим и такива сигнали, но според мен фактът, че се повтарят едни и същи схеми, е сериозен проблем.

Цялото интервю ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Схемите за купуване на гласове се разгръщат и усложняват

Comments are closed.