Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Държавата спира парите за конкурси в гражданския сектор

By rraycheva | November 14, 2011

В същото време броят на директно субсидираните организации расте

Любен Панов, Български център за нестопанско право:

“Проблемът не е в размера на средствата, а в крайно негативното отношение, което правителството показва към гражданските организации и към изразходването на бюджетни средства.”

Карсимира Величкова, Български дарителски форум:

“Държавата гледа на гражданския сектор само като на един излишен харч. Не като на инвестиция. Всеки, който инвестира в нещо, иска да има прозрачност, ефективност, резултати.”

През следващата година неправителственият сектор в България няма да има възможност да кандидатства за държавно финансиране по проекти в обществена полза, тъй като бюджет 2012 не предвижда средства за тази дейност. За това алармираха представители на над 160 организации в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и на евросредствата Томислав Дончев.

Предвидените за сектора средства от общо 10.45 млн. лв. за 2012 г.  ще бъдат насочени изцяло за директно субсидиране на национално представителни организации на и за хора с увреждания и няколко други организации, чийто брой пък нараства с още две до 28. Перото за свободно кандидатстване с обществено значими проекти, което в последните две години бе свито до 7-8% от целия бюджет за тази сфера, е изцяло премахнато от схемата.

Защо е важно

Премахването на конкурсното начало всъщност е крайният резултат от цялостната тенденция на ограничаването му през последните години. Практиката да се финансира нестопанският сектор е широко разпространена в Европейския съюз. По този начин държавите “аутсорсват” социални дейности, за които не им достигат възможности – например осигуряване на социални асистенти, домашни грижи за хора с увреждания и т.н.

“Дейностите са много, както и неправителствените организации. За това добрата практика от западните страни е по-голямата част от тези средства да се разпределят чрез конкурси по много прозрачни правила, следвайки ясно разписани приоритети”, казва Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

Крачка назад

В България обаче се случва точно обратното. Конкурсното начало е въведено едва през 2005 г., когато по този начин се разпределят 18% от парите. Оттогава този дял постоянно спада, въпреки че общият обем на средствата расте, както и броят на директно субсидираните организации. “В началото на годината представихме подробен анализ на това как се харчат държавните средства за нестопанския сектор. Установихме, че няма стратегия за приоритетите в гражданския сектор, няма ясни правила и критерии за субсидирането, няма и контролни механизми”, казва Любен Панов. Малкото проведени конкурси пък се отличават с непрозрачност и неясни критерии за оценка.

Няма пари, няма проблем

От Българския център за нестопанско право отдавна са предложили на държавните структури нови, по-устойчиви модели за разпределение, управление и контрол на средствата, които предвиждат засилване на конкурсното начало като по-устойчива и по-прозрачна практика. Вместо това обаче държавата реши да направи точно обратно на препоръките им и изцяло да спре конкурсното начало.

Какво иска НПО секторът:

Източник

Topics: Новини | Comments Off on Държавата спира парите за конкурси в гражданския сектор

Comments are closed.