Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Общините приключиха 2011 г. с три пъти по-големи дългове

By rraycheva | February 29, 2012

Над 200 млн. лв. е “минусът” в баланса за местната власт, показват предварителните данни на Националното сдружение на общините

Българските общини приключиха 2011 г. “на минус” с над 200 млн. лв. Размерът на просрочията е три пъти по-голям в сравнение с резултата в края на предходната година. Това показват предварителните данни на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

Между плюса и минуса

“Негативната тенденция се задълбочава с всяка изминала година. Тя показва, че общините не са се простирали според чергата си, но има и някои обективни обстоятелства, за да се стигне до тук”, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

От една страна, финансовият ресурс на местните власти за поредна година се свива, но в същото време те са продължили да осигуряват планирани дейности, като не са намерили достатъчно добър начин, за да оптимизират разходите си. От друга страна, обаче понякога те просто са били принудени да продължат да финансират дейностите, от които така или иначе не печелят. В подобни случаи дефектът от икономиите ще бъде по-фатален, отколкото ако финансирането бъде продължено, обясни Чавдарова.

Конкретен пример по отношение на втория казус е осигуряването на улично осветление. “През 2010 г. и първата половина на 2011 г. много общини решиха да ограничат уличното осветление и пострадаха, заради нарушаване на собственост и кражби. Затова през втората половина на годината те възобновиха осветлението, въпреки че задълженията към доставчиците на електроенергия се увеличиха. А няма такса улично осветление, разходите за него се покриват от общите местни данъци”, обяснява Чавдарова.

Стопяването на приходите

Общините формират приходите си от трансфери от националния бюджет, но и собствени източници под формата на данъци (данък сгради, данък сделки, данък за моторните превозни средства и нововъведеният туристически данък) и такси (целеви такси за услуги, напр. такса смет). И докато приходите на местната власт намаляват през последните години, разходите им – за поддържане на осветление, ремонти на улици, градинки и др. остават фиксирани, а в някои случаи може и да са по-големи.

Приходите на общините от местни данъци и такси намаляват средно с около 300 млн. лв. на годишна база от 2009 г. насам, отбелязва Чавдарова. Това означава, че към момента изгубеният бруто приход е над 1 млрд. лв.

“Основната част от загубите са свързани с намаляването на данък сделки, който формира 60% от данъчните приходи на общините, а така също и приходите от общинска собственост – от наеми или продажби. Има намаляване и за сметка на местни такси, най-вече технически услуги. Така например понеже хората не строят, те не искат разрешения за строителство и съответно не плащат на общината”, коментира Чавдарова.

На фона на свитите собствени приходи, в средата на 2010 г. с корекцията на националния бюджет бяха намалени и държавите трансфери, а това се запази и през финансовата 2011 г. Свиването на трансферите към общините за двете години е общо към 300 млн. лв., отбелязват от НСОРБ.

При сегашната централизирана система не може да се стигне до фалит на общини, макар че около 30 имат сериозни финансови затруднения, казва Чавдарова. Причината за това е, че основната част от бюджета им все още се формирана от републиканския бюджет (60%) и по-малко от собствени приходи (40%). Така че, ако фалира община, решаващият фактор ще е републиканския бюджет, а до такива ограничения не би трябвало да се стига. Но в същото време има общини, които са във финансови затруднения, изпадат в неплатежоспособност, заради блокирането на средствата им и т.н.

Добрата новина – събираемостта се подобрява

Добрата новина за финансовата 2011 г. на общините е, че събираемостта на приходите им се повишава, отчитат от НСОРБ. Една от причините е подобряването на законодателната рамка свързана с принудителното събиране на данъците, отбелязват от сдружението. По данни на НСОРБ промените са приложени добре поне от 2/3 от местната власт. В същото време общините стават по-креативни и разнообразяват формите, чрез които събират данъците си, като миналата година за пръв път бяха предприети мерки като създаването на “стена на срама”, на която се изписват имената на длъжниците, провеждане на “серенади на срама” и т.н.

capital.bg

Topics: Новини | Comments Off on Общините приключиха 2011 г. с три пъти по-големи дългове

Comments are closed.