Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Потъването на българските НПО

By rraycheva | July 6, 2012

В България има над 34 хиляди НПО, но значителният дял от тях вървят надолу и нямат съществено влияние върху държавните политики. И първата причина е, че българското правителството има повече от 200 стратегии за най-различни области, но няма официална политика за сътрудничество със сектора на гражданското общество, сочи проучването за развитието на неправителствения сектор.

Българският Трети сектор е в криза и заради финансов колапс.

облагодетелствани НПО преживяват добре в кризата

За капак някои стопански субекти учредяват НПО, само за да имат достъп до финансиране или за да защитят корпоративни интереси. Пример за това е „НПО, създадена от инвеститори в ски съоръжения и общини с цел противодействие на природозащитни коалиции“…

Разбира се, гражданският сектор отчасти сам си е виновен за това, че губи обществена значимост.

…множество граждански сдружения на практика са фирми за корпоративно-консултански услуги. Затова и хората не вярват, че НПО са фактор за развитие на гражданско мислене и действие. На въпроса кои са истинските представители на гражданското общество в страната, българите нареждат НПО на четвърто място – след студентите, пенсионерите и природозащитниците. Само под шапката на земеделското министерство мимикрират 60 неправителствени развъдни асоциации, които получават сериозен ресурс от Програмата за развитие на селските райони.

Накратко: кризата на българския граждански сектор е резултат от кризата на демократичността в държавата, обобщава Герасим Герасимов. Ето защо и донорите се завръщат, смята експертът. Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество е един от поелите обратно към България чуждестранни донори. Предполагаше се, че с еврочленството започва и демократизирането на страната, затова и повечето донори си тръгнаха. Но тъкмо от 2007 г. – тоест, след влизането на България в ЕС, настъпва и драматичният спад „във всички аспекти на устойчивостта на гражданското общество“, сочи индексът за развитие на НПО. Единствено в областта на социалните услуги има развитие.

От началото на август ситуацията би трябвало да се промени. Правителството обещава до края на юли да напише стратегия за развитие на гражданското общество и да създаде Съвет за неправителствения сектор. Новата стратегия трябва да спре потъването на българските НПО, както и да промени факта, че в България има много НПО, но малко доброволци – едва 5% от населението.

Целият материал ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Потъването на българските НПО

Comments are closed.