Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

76 общини трябва в следващия месец и половина да внесат предложения за общи устройствени планове

By rraycheva | April 6, 2013

Поставяне на срокове и определяне на наказания. Това се оказа единственият възможен начин да бъдат  провокирани общините в България да се заемат с дълго отлаганото планиране на градовете. До 26 май кметовете на населените места, които нямат действащ общ устройствен план (ОУП), трябва да внесат предложение в общинския съвет за изработването му. Срокът е записан в последните промени на Закона за устройство на територията (ЗУТ), които са в сила на 26 ноември 2012 г., и общините са длъжни да се съобразят с него, защото противното би довело да финансова санкция от 10 хил. лв. за кмета. За да не изглежда като просто размахване на тоягата обаче, пак със закон държавата се ангажира да “подпомага ежегодно и със средства от държавния бюджет” финансирането на разработките.

Държавата формално, изглежда, е изпълнила своята част от процеса. В Закона за държавния бюджет за 2013 г. са предвидени средства в размер на 1 млн. лв., които трябва да се предоставят на регионалното министерство и да се разпределят между общините за финансиране на плановете им. “Този ресурс е  минимален, но ние се съгласихме с него. Все пак тези средства биха могли да помогнат на по-малките и най-затруднени населени места да стартират процеса и да подготвят първоначално необходимите  документи – задание и опорен план”, казва Чавдарова.

Целият текст ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on 76 общини трябва в следващия месец и половина да внесат предложения за общи устройствени планове

Comments are closed.