Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Имаме две, а трябва да построим 22 депа за отпадъци

By rraycheva | February 3, 2014

От 2015 г. ще се смени формулата за стойността на такса смет, която няма да се изчислява на база данъчна оценка на имот, а на база на количество произведен отпадък.

Още в края на 2009 г. е трябвало да закрием депата за сметища, които не отговарят на европейските изисквания, според европейска директива и договора за присъединяване, но не сме го направили, защото не сме имали финансова възможност, обяви Искра Михайлова, министър на околната среда и водите по БНТ в предаването „Денят започва”.

Планирали сме чрез ОП ”Околна среда” да построим нови депа, на нови терени и тогава да бъдат рекултивирани старите.

Европейската комисия е започнала процедура през 2012 г., когато подлежащите на рекултивирани депа са били 130. Към днешна дата те са 113.

Поели сме ангажимент към 2015 г. да приключим с изграждането на 24 нови депа, но проблемът е, че към 1 януари 2014 г. са изградени само две,

сподели притесненията си Михайлова.

Тя обяви, че във връзка с процедурата се подготвя българската позиция.

Наказанията могат да са много строги – няколко милиона евро, в рамките на ЕС санкциите са много сериозни, напомни министърът.

ОПОС се справи със загубите, като в края на миналата година те са само 27 млн. евро, а не очакваните през юни над 200 млн. евро.

Това е успех и е свързана с работата по рекултивация на депата, със сключените договори и с форсиране на плащанията по проекти. Свързано е и със спешните мерки на Столична община за трамваите и метрото, както и с одобряване на проекта за завода за отпадъци, изброи министърът.

Искра Михайлова не скри подобрената ситуация при разделното събиране след приемане на Закона за отпадъците от 2012 г. Дори в Народното събрание се събира отделно.

Раздават се награди, а

ученици правят проекти за разделно събиране на отпадъците,

информира тя.

Според нея промяната в мисленето ще стане след смяна на формулата за стойността на такса смет, която плащат българските граждани.

От 2015 г. тя няма да се изчислява на база данъчна оценка на имот, а на база на количество произведен отпадък.

Това е крачка напред и хората ще гледат колко боклук ще изхвърлят.

За съжаление в част от селските райони зелена маса се изхвърля в контейнерите за отпадък и се депонира в депата, а зелената маса може да се прави компост, който е прекрасна тор за земеделието, посочи министърът.

Щом 90% от държавите са намерили формулата, според която се разбира кое семейство колко боклук изхвърля, трябва да я намерим и ние, въпреки че тя вече е открита.

Михайлова съобщи за предстояща среща с Националното сдружение на общините в Република България и тази година ще бъде посветена на това.

Вече имаме джентълментско споразумение на НСОРБ, че след тази година ще бъдат засилени инвестиции към управление на отпадъците, и то не толкова да изграждаме депа, колкото да въвеждаме инсталации за разделно събиране, сепариране, оползотворяване, за да намалим обема на отпадъка, който се депонира.

Преди дни в София се откри такава сепарираща и компостираща инсталация, част от големия проект на Столична община, даде пример Михайлова.

bnews.bg неделя, 2 фев 2014 г. 11:23 ч.

Topics: Новини | Comments Off on Имаме две, а трябва да построим 22 депа за отпадъци

Comments are closed.