Първият по рода си у нас IT-център за обучение на млади специалисти по информационни технологии бе открит във Враца. Центърът се намира в социалния комплекс и е дело на сдружение „Враца софтуер общество”, зад което стоят Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов.

Преди година двамата кандидатствали по проект за социално предприемачество, обявен от програмата „Reach for Сhange” и „Нова телевизия”. Ангажиментът, който поемат, е да създадат качествено образование за млади програмисти, които да работят предизвикателна и добре платена работа в родния си град.

Известната на всички телевизионна водеща Ани Салич дойде за откриването и благодари на Емо и Тео за ентусиазма: „Този проект спечели в конкуренцията със стотици други предложения от цялата страна. Вярвам в успеха на тази идея, защото тя съчетава социалната кауза с бизнес-плана. Сигурна съм, че вие ще създадете не 5, а 50 и след това още 500 работни места”, заяви Салич.

Тя благодари на кмета на Враца Николай Иванов: „Без Вас този проект нямаше да се случи. Тази зала е дарение от Община Враца, за което Ви благодаря от името и на тези момчета. Вярвам, че и занапред ще им помагате”, обърна се Ани Салич към градоначалника.

Николай Иванов заяви, че за него е изключително удоволствие да бъде на откриването. „Още по-хубавото е, че това се случва на такъв празник като Сирни заговезни. Благодаря ви, момчета! Вие имате не само мисия, но и ни давате надежда. Имате нашата подкрепа за това, което правите, защото то е добро за младите хора във Враца”, обяви той при откриването.

Юли Бобевски, представител на програмата „Reach for Change”, която финансира инициативата, отбеляза, че миналата година, когато заедно с „Нова ТВ” са обявили този конкурс, им е било трудно да обяснят какво точно означава „социален предприемач”.

„Благодарение на Емо и Тео сега даваме за пример Враца и техния проект – социален предприемач е човек, който иска да направи нещо за своя град, за своята общност. В същото време го правят по устойчив начин – чрез бизнес-план, който да осигури и бъдещето на тази инициатива, като се отрази благоприятно и на безработицата”, заяви Бобевски.

Възпитаници на курсовете в IT-центъра демонстрираха уменията си, а Емилиян Кадийски анонсира, че в началото на март ще организират нови курсове и очакват кандидати за тях.

Източник