Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Като по учебник

By rraycheva | July 15, 2008

Миналата седмица имахме поредното разиграване на общественото мнение по учебник. Така при нас се увеличават данъците, цените, така се пласира всяка новина, за която предварително се знае, че няма да бъде приета добре. Важното е, да накараме хората сами да искат промяната, но в качеството й на по-малкото зло. 
Например: съобщават ни, че цената на тока се качва с 30%, след това отговорните фактори всеотдайно се борят за нашите интереси, след което цената на тока се качва само с 14%. Всички въздъхваме доволни – така и така цената ще се качва, но поне е по-малкото зло. Данък сгради щял да се качва с 60%!! Е, качиха го само с 30% (примерно), и всички сме доволни – по-малкото зло! И т.н. 

Та за какво ставаше дума: небостъргач (22 надземни и 10 подземни етажа) на мястото на хотел „Рила” в София.

Няколко сутрешни блока дадоха думата на експерти, които изказаха съмнения: подпочвени води, археологическо наследство, постройки (исторически паметници) наблизо…
Кметът каза, че „Рила” имал бил грозна сграда…
Дядо Максим се възпротиви на идеята…
Археолозите също…
Общински съветници (някои) възнегодуваха…
Главният архитект, каза, че ако се стигне до обществено обсъждане, идеята явно няма да бъде приета…
Накрая представител на (единия от? – така и не стана съвсем ясно) собствениците на хотела обяви, че изобщо не става дума за 22, а за 10 етажа над земята, и не за 10, а само за един подземен етаж. Макар още никой да не е виждал проекта…
А ние въздъхнахме с облекчение – е, все пак е по-малкото зло!

To be continued…
Ако някой дотогава все още се интересува от темата…

P.S.
Аплодисменти за BG журналистиката, която нарича 22-етажна сграда „небостъргач”.
P.P.S. Центърът на София се напълни с хотели на по 8 етажа без паркинги и дори без място да спре автобус, за да слязат евентуалните туристи. Дори без място за паркиране на евентуален shuttle bus на самия хотел. Това, явно, са стандартите в европейската ни капитолия, затова дори не ги обсъждаме.

Topics: Новини | Comments Off on Като по учебник

Comments are closed.