Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Ембарго!

By rraycheva | July 22, 2008

Или Какво е общото между руската зима и българското лято

Утре ще дочакаме дъ Доклада на ЕК! – не чернови, варианти и под., а самия дъ Доклад, който едва ли ще ни каже нещо, което вече не знаем. Освен едно – точно колко пари ще ни бъдат спрени (замразени – казват оптимистите).


Да се върнем ли назад в годините и и да смятаме по същата тази програма ФАР колко милиона евро бяха дадени за повишаване на капацитета на онези, които управляват, та, ха дано, почнат да управляват по-добре? И не беше ли по-разумно да се вложат в нещо друго?
Да си припомняме ли как се чудехме какви са тези политически причини, поради които България беше приета в ЕС, защото то с просто око се виждаше, че не е готова за членство?
Да си припомняме ли „слуховете” (многобройните и дългогодишните), че в това или онова министерство или предприятие или агенция, или дори представителство на ЕК, проекти се одобряват, само ако дадеш/преведеш/върнеш 20-30-40%? Или пък наемеш точно тази или онази фирма за подизпълнител? Или пък наемеш точно този експерт? И че всеки се хваща на тази игра, защото иначе съвсем никакви пари няма да види?
Да си припомним ли как един (всъщност единствен) обществено познат борец против корупцията се изпусна и после се извини относно „още по-голямата корупция” в едно министерство…
Да си припомним ли крилатата фраза (по спомен): „Конфликтът на интереси е морален, а не правен казус”…

На всички, които смятат, че България е нетен платец в бюджета на ЕС и че европейците са ни изиграли, малко пояснение: България има координационен център (110 души персонал, сграда, комуникации
etc.), преводачи, административни асистенти и цяла армия други служители в Брюксел, така че годишната ни вноска покрива тяхната издръжка, може би дори не изцяло.

Преди години, като гледах как местната администрация в една община се хвърли в битка за запазване на статуквото, си мислех: „Заради 4-5 местни клана всичките 20 000 жители на общината ще страдат!” Веднага се намери кой да ми каже любимата на всички българи фраза: „Всеки народ си заслужава управляващите.” 


Колко удобно! В този случай всички ние сме еднакво виновни и отговорни. За това, че сме гласували, че не сме гласували, че имаме мнение, че не ни интересува, че напускаме България, че сме останали в България, че не разбираме (или разбираме) от писане на проекти, че не сме специалисти по управление на НЗОК, че не разбираме нищо от концесии и т.н. и т.п. 


Но къде тогава е ролята (и отговорността) на личността? Тази роля е важна. Дори ключова. А в кризисни моменти – определяща. И пак ще кажете – така е, когато имате работа с личности, а не с гледащи умно партийни функционери, специалисти по писане на екшън планове и купуване на гласове. Хора, за които шопът отдавна е казал: “Не ме е яд дека ме лажеш, най ме е яд, дека сакаш да ти вервам!”


В посланието на Комисията, което ще получим утре, чета думата „Ембарго”: защита на интересите на страните от ЕС (няма да дадем парите на българските мафиоти) и политически натиск с тежки последствия върху икономиката и населението с цел смяна на функционерите с личности.


И ако нещо спасява нашите управляващи от гнева на хората и предсрочните избори, то това е българското лято. Кутузов и Жуков са знаели силата на руската зима, спасението на тази географска ширина е лятото – твърде горещо за политически страсти и единствен сезон, през който не се плаща парно, така че всеки иска да му се порадва…


Ще си позволя още един любим цитат на български министър (гуру!, а не министър): „Животът е по-силен от всякакви фарове и испи!”
 


Боже, аз ли криво ти се молих, Ти ли криво ме разбра?!

Росица Райчева 

Topics: Новини | Comments Off on Ембарго!

Comments are closed.