Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Доска почета – СЕМ е наша гордост

By rraycheva | October 10, 2008

2008-10-09 18:35:13 – ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На извънредно заседание, проведено на 09.10.2008 г., Съветът за електронни медии обсъди Решение № 50 от 08.10.2008 г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (КРНДОПБГДСРСБНА), с което тя известява за принадлежност на двама от членовете на Съвета към структурите на бившата ДС и РУМНО. Във връзка с това, СЕМ изразява следната позиция:
Принадлежностността като щатни и нещатни сътрудници на бившата
Държавна сигурност е условие за неизбираемост за всички членове на СЕМ, съгласно изискванията на чл.26, т.3 от ЗРТ ;
• В Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на
принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е предвиден ред за лицата, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност или към разузнавателните служби на Българската народна армия да обжалват решенията на Комисията .
• СЕМ ще се произнесе едва след влизането в сила на Решение № 50 от
08.10.2008г. на Комисията.
• Според чл.26, т.3 от ЗРТ „не могат да бъдат членове на СЕМ лица,
които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност”. СЕМ смята, че този лустрационен текст не отговаря на изискванията за развитие на съвременната медийна среда. Съветът за електронни медии ще предложи на Комисията по гражданско общество и медии към НС законодателни промени за отпадане на този текст от ЗРТ.


Правилно – и да въведем нов лустрационен текст: Принадлежностността като щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност да стане условие за избираемост за всички членове на СЕМ. А защо не и за заемане на пост в публичния сектор. В банковия, строителния и още някои други? За да отговорим на „изискванията за развитие на съвременната медийна среда”.


За да бъдат назначени, двамата членове трябва да са подали декларации с невярно съдържание – член 313 НК „лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева”

Topics: Новини | Comments Off on Доска почета – СЕМ е наша гордост

Comments are closed.