Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Козлоду-уйски бряааг!

By rraycheva | January 19, 2009

 

Та като пуснат 3-ти и 4-ти блок, ще намалят ли цената на тока? Или ще я замразят? Или с печалбите ще платят отново дълговете на Топлофикация – София, без да си събират вересиите? И как точно ще се увеличи енергийната независимост? Верно, не съм експерт, ама обяснете все пак на човешки език как ще стане тая работа. Или защото в АЕЦ-а не са уволнили нито един човек и трябва да им намерят работа – и с 6, с 4 или с 2 блока все си работят 5000 души с основна заплата 1300 лв. и им е малко? (Ей, какви гадни слухове има, а?)

За чий да искам да ги пуснат, какъв ми е на мене келепирът като гражданин и данъкоплатец? Толкова ли ме е грижа за печалбата на некои заинтересовани?

Какво въодушевление обаче цари в писанието на За Перник (като в очерк за голямата и малката правда от времето на соца – а има и снимки!):

Шест автобуса с протестиращи тръгнаха тази сутрин от сградата на Минна дирекция в Перник, за да се присъединят към протеста в София в подкрепа на отварянето на 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй.

Специална организация на движение бе създадена от полицията по заповед на кмета на Перник, за да може автобусите спокойно и без проблем да тръгнат и да се придвижат до София.

В редиците на протестиращите бе част от агитката на пернишкия футболен клуб Миньор, както и хора от мината.

Към протеста се присъедини и зам.-кметът по сигурността Иван Джегалски, който е и представител на партия ЛИДЕР в общината.

Всички перничани, участници в митинга са категорични, че това е един мирен протест и не цели сваляне на правителството, а по скоро подкрепа за енергийната независимост на страната.

Това последното добре че го написаха, че иначе щяхме да се объркаме и да решим, че не подкрепят идеите на президента и премиера, станали така актуални през последната седмица.

Освен добрата организация и многобройните знамена, хората не ги бяха подготвили, защото те споделяха на разни репортери: „стига сме се дупили на Европата”, а всъщност ние искаме да продължим да се „дупим” и на Европата, и на Русията, обаче си искаме и нашето.

Самите протестиращи явно искат да си запазят работните места, пък и сигурно са ги пуснали да си напазарят в цума, преди да приключат с екскурзията до Софето. Кой знае защо обаче никой не се усъмни, че са били купени, платени или нещо подобно. Безплатната разходка до София срещу час висене в центъра на столицата си е направо изгодна сделка, като си помислиш. За крепостния пък съвсем!

Тия пламенни думи Вазов за днешния ден трябва да ги е писал:

Но кога се там съзира
козлодуйски бряг,
в парахода рог изсвирва,
развя се байряк.

 

Topics: Новини | Comments Off on Козлоду-уйски бряааг!

Comments are closed.